European Design Hall of Fame 2009: Adrian Frutiger

Lettertypen als Univers en Frutiger vormen zo’n integraal onderdeel van onze (lees-)omgeving dat we ons maar zelden realiseren dat hier een ontwerper achter zit. In dit geval de inmiddels 81-jarige Zwitser Adrian Frutiger.

Adrian Frutiger (Unterseen, 24 mei 1928) is een Zwitserse letterontwerper. Hij is een van de meest prominente letterontwerpers van de twintigste eeuw, nog steeds toonaangevend in de digitale typografie in deze tijd; hij is meest bekend om zijn ontwerpen van de lettertypen Univers en Frutiger.

Tijdens het European Design Festival in Zürich werd op 26 mei 2009 Adrian Frutiger verkozen als meest prominente ontwerper uit vier genomineerden. De anderen waren: Herman Zapf, Peter Bilak en onze landgenoot Wim Crouwel.

Adrian Frutiger was zelf niet aanwezig tijdens de uitreiking van de EDAwards, maar bedankte via een kort interview op video voor de prijs.

De EDConference 2010 zal worden gehouden in Rotterdam.

dvd-frutiger.jpg
Meer Adrian Frutiger op video:

– In 2004/2005 heeft Artfilm.ch een dvd uitgebracht: ‘Adrian Frutiger – Der Mann von Schwarz und Weiss’, met een documentaire gemaakt door Christine Kopp en Christoph Frutiger.

– Rfilm heeft een interview met Adrian Frutiger opgenomen van 1:52 uur, waarvan slechts één publieke kopie is te zien in het Technologiemuseum in Berlijn.



2 Responses to “European Design Hall of Fame 2009: Adrian Frutiger”

  1. Evert Larik schreef:

    Is het interview ook hier in Nederland ergens te krijgen?

  2. boekendingen schreef:

    De dvd van Artfilm.ch (‘Adrian Frutiger – Der Mann von Schwarz und Weiss’) is online te bestellen bij Linotype:
    http://www.linotype.com/98650/themanofblackandwhiteadrianfrutigerdvd-font.html

    Als je het lange interview van Rfilm bedoel dan is dat denk ik nergens te koop.

Leave a Response