Bedrijfsarchief Noordhoff Uitgevers naar Onderwijsmuseum Rotterdam

ot-en-sien-1.jpg

Ot en Sien komen naar Rotterdam

Noordhoff Uitgevers en het Nationaal Onderwijsmuseum zijn overeengekomen het beheer van Noordhoff’s archiefcollectie, Oud Goud genoemd, in langdurige bruikleen aan het museum over te dragen. Zo wordt het mogelijk deze belangrijke collectie te conserveren en voor een groot publiek toegankelijk te maken.

In het bedrijfsarchief bevindt zich de nagenoeg complete collectie van honderden aquarellen en schilderijen en duizenden illustraties die in de periode 1900 – 1980 in opdracht van de uitgever zijn gemaakt. Een weergaloze collectie met werk in zeer uiteenlopende stijl van illustratoren en kunstenaars als: Johan Isings, Cornelis Jetses, Johan Dijkstra, Rie Cramer, Sierk Schroder, Waldemar Post, Dirkje Kuik en vele anderen.

Generaties schoolkinderen hebben op school de schoolplaten en schoolboeken gezien en gebruikt. De Noormannen bij Dorestad, Ot en Sien en Aap Noot Mies zijn slechts enkele van de namen die onlosmakelijk met de uitgever en de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs verbonden zijn.

Het Nationaal Onderwijsmuseum zal permanent onderdelen uit de omvangrijke collectie in het museum laten zien. Daarnaast zal het museum in samenwerking met collega-musea elders in het land geregeld reizende tentoonstellingen organiseren op basis van deze collectie.

Tentoonstelling
Om de overdracht van de collectie Oud Goud aan het museum luister bij te zetten is vanaf 4 juli 2009 de tentoonstelling ‘Oud Goud, de mooiste archiefschatten uit onze schoolgeschiedenis’, te zien.

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van het ontstaan van de collectie en geeft een overzicht van de rijkdom aan bijzondere illustraties en schoolplaten die de uitgever heeft laten maken. Voor velen een nostalgisch feest der herkenning, voor anderen een eerste kennismaking met verbeeldingskracht en het vakmanschap van onze bekende illustratoren.

noordhoff-logo.jpg
Noordhoff Uitgevers in Groningen, sinds 2008 de nieuwe naam van de bekende educatieve uitgever Wolters-Noordhoff, heeft het meest bijzondere bedrijfs- en fondsarchief op het gebied van onderwijsuitgaven in Nederland. In het midden van de 19e eeuw zijn Jan Berends Wolters en Popko Noordhoff, eerst nog als elkaars concurrenten, met hun boekhandel en uitgeverij begonnen. In de eeuw die volgde groeiden zij, mede dankzij het goede pedagogische klimaat in Groningen, uit tot de belangrijkste educatieve uitgevers, die in 1968 fuseerden tot Wolters-Noordhoff.

Update

RTV Noord zond op 13 juli 2009 een reportage uit over de tentoonstelling Oud Goud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *