Jubileumtentoonstelling ‘De Best Verzorgde Boeken’ – bij Bijzondere Collecties vanaf 1 juli 2009

bestverzboek2008-2.jpg

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam realiseren in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en Stichting De Best Verzorgde Boeken een jubileumtentoonstelling rondom ‘De Best Verzorgde Boeken’.

Nederland begon in 1926, als eerste land na de Verenigde Staten, met het jaarlijks bekronen van boeken om hun uiterlijk. Er waren enkele langere onderbrekingen maar ‘De Best Verzorgde Boeken’ bestaan nog steeds.

En in 2009 was het voor de vijftigste keer dat een vakjury bijeenkwam om een keuze te maken, wat de aanleiding vormt voor deze jubileumtentoonstelling.

De tentoonstelling
In de tentoonstellingszalen van de Bijzondere Collecties zijn natuurlijk in de eerste plaats de 33 Best Verzorgde Boeken van 2008 te bewonderen. Deze werden door een vakjury gekozen uit 447 inzendingen (zie eerder bericht). Na afloop van deze tentoonstelling zal de selectie 2008 nog op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland geëxposeerd worden.

bestverzboeken.jpgBij het jubileum van vijftig keer Best Verzorgde Boeken wordt in de tentoonstelling stilgestaan door aandacht te schenken aan vroegere jureringen en door een selectie van 33 ‘pre-Best Verzorgde Boeken’.

De Bijzondere Collecties beheren belangrijke collecties oude en moderne Nederlandse drukken. Voor de periode dat er geen Best Verzorgde Boeken waren, zijn er nu uit deze bibliotheek 33 bijzonder vormgegeven uitgaven gekozen, van vijftiende-eeuwse incunabelen tot een twintigste-eeuws fotoboek.

Jubileumtentoonstelling De Best Verzorgde Boeken – van 1 juli tot 20 september 2009 – Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam.

  • Info tentoonstelling bij UBA.


Leave a Response