Strandbibliotheken weer present vanaf 4 juli 2009

Op zaterdag 4 juli 2009 openen de strandbibliotheken in Nederland weer de deuren.

stranbib-2009.jpgNa vier succesvolle seizoenen openen de strandbibliotheken in Zuid-Holland ook dit jaar weer hun deuren. In juli en augustus staat onder het motto ‘lenen zonder pasje’ een collectie boeken en tijdschriften klaar in de strandbibliotheken van Brouwersdam, Hoek van Holland, Monster, Kijkduin, Scheveningen, Wassenaar, Katwijk en Noordwijk. Ook de strandbibliotheek in het Friese Makkum gaat dit jaar weer open.

Schrijver aan zee
In elke strandbibliotheek komt deze zomer een schrijver ‘wonen’. Deze vestigt zich er drie dagen en draait mee in de dagelijkse routine. Auteurs die hebben toegezegd zijn Annejet van der Zijl, Ronald Giphart, Lydia Rood, Francien Oomen en Koos Meinderts.

Verhalenmantels
Kunstenaars hebben vier verhalenmantels gemaakt (zie foto). Deze zijn voorzien van vakjes met boeken en andere materialen. Acteurs gaan in deze mantels het strand op om verhalen te vertellen, toneel te spelen en boeken uit te lenen. Elke mantel heeft een thema, bijvoorbeeld ‘zeemeerminnen’, ‘viswijven’ of ‘liefde’.boek-strandbibliotheken.jpg

Boek
In april is er bij de bibliotheekorganisatie ProBiblio een boek verschenen met de titel ‘Op blote voeten naar de bieb’. Het boek geeft een beeld van vier jaar strandbibliotheek: het beschrijft de geschiedenis en de ontwikkeling van de strandbibliotheek en het bevat interviews met betrokkenen zoals medewerkers en sponsors.

Vanaf volgend jaar worden de Strandbibliotheek niet meer gesubsidieerd door de Provincie, maar wordt het gezien als een lokale aangelegenheid.

België
Ook aan de Belgische kust gaan de strandbibliotheken weer van start. Lees bv dit bericht over Zeebrugge, waar men al in 2003 met een strandbibliotheek begon en valt te lezen dat Nederland dit idee overnam…



Leave a Response