Literair wandelen – Het Amsterdam van Theo Thijssen

thijssen-oud.jpgVandaag – 30 november 2006 – wordt in het Theo Thijssen Museum in Amsterdam, de verschijning gevierd van het wandelboek Het Amsterdam van Theo Thijssen. Met pakkende citaten wordt daarin het Amsterdam uit de jeugd van deze schrijver, onderwijzer, vakbondsman en politicus (1879-1943) weer tot leven gewekt, toegelicht met tal van historische details en verlucht met prachtige oude foto’s en prenten. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Rik Thijssen, kleindochter van de schrijver.

Dit boek is een herziene en geheel nieuw vormgeven editie van het gelijknamige boek dat al in 1988 verscheen bij uitgeverij Thomas Rap. Het boek werd geschreven door Peter-Paul de Baar, Jan Roedoe en Rob Grootendorst (overleden in 2000) en beleefde drie uitverkochte drukken.
De routebeschrijving is nu geheel aangepast aan de laatste veranderingen in het stadsbeeld, en de achtergrondinformatie is geactualiseerd.

Lees een recensie op de Parool site.


Het Theo Thijssen Museum

Eerste Leliedwarsstraat 16 in de Jordaan is het adres waar Theo Thijssen in 1879 werd geboren (zie foto). Daar is nu een klein museum aan hem gewijd. Theo Thijssen is vooral bekend als auteur van de roman Kees de jongen.

De collectie bestaat uit manuscripten, eerste drukken, foto’s, tekeningen, beeld- en geluidsmateriaal en persoonlijke bezittingen van Thijssen. thijssen-boek.jpgNaast de vaste opstelling, die Thijssens eigen leven illustreert, geven wisselende tentoonstellingen een indruk van zijn maatschappelijke omgeving en werkterreinen (het dagelijks leven in de Jordaan aan het eind van de vorige eeuw, het onderwijs in Thijssens tijd, socialisme en vakbeweging in de eerste helft van de 20ste eeuw).


Boekentip…

Theo Thijssen – Een beeld van zijn leven, door Wieneke ’t Hoen. In 1996 uitgegeven bij uitgeverij Bas Lubberhuizen.
Dit boek is nu bij de uitgever te koop voor de zeer schappelijke prijs van 5 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *