(T) Isaac Israëls’ lezend naakt Sjaantje van Ingen, verkozen tot ‘mooiste naaktschilderij aller tijden’

reading-nude-05.jpg

Het schilderij ‘Liggend Naakt’ van Isaac Israëls (1865-1934) is verkozen tot het mooiste naaktschilderij van Nederland. Het werk kreeg de meeste stemmen tijdens de naaktverkiezing, uitgeschreven door glossy ‘Oog’ en het Rijksmuseum.

Op de website www.oogvoornaakt.nl konden mensen hun stem uitbrengen op één van bijna zeventig naaktschilderijen.

Lezen
Israëls won overtuigend met 1113 stemmen voor zijn afbeelding van Sjaantje van Ingen die bloot op een bed een boek ligt te lezen. Op de tweede plaats eindigde het doek ‘Het Toilet’ van Theo Molkenboer (1871-1920), waarop een naakte vrouw is te zien die zich voor de spiegel opmaakt met 776 stemmen. Johannes Moesman (1909-1988) belandde op de derde plek met ‘Het Gerucht’, een afbeelding van een naakte vrouw op de fiets met een viool onder de snelbinder met 663 stemmen.

Het mooiste lezende naakt
Boekendingen heeft naar aanleiding van deze verkiezing eerder een bericht gemaakt met meerdere lezende naakten. Een oplettende lezer/kijker heeft daar gewezen op het bestaan van een tweede versie van Sjaantje van Ingen, in identieke pose. Dat schilderij is onderaan de serie te zien.

Ter vergelijking ook hier nog even de tweede versie van Sjaantje, omdat dit schilderij een rol speelt in het vervolg van dit stukje over De Telegraaf.

reading-nude-14.jpg

Foutje
Dagblad de Telegraaf heeft bij een artikel in de krant over de uitslag van de verkiezing foutief de afbeelding van Sjaantje geplaatst die juist niet op de website van ‘oogvoornaakt’ stond.

Op de website van de krant zet men ter illustratie helemaal een ander schilderij neer.
Aldus de voorlichting voor Wakker Nederland.

Update: Op de website staat inmiddels wèl de juiste afbeelding.

  • Website Rijksmuseum.


One Response to “(T) Isaac Israëls’ lezend naakt Sjaantje van Ingen, verkozen tot ‘mooiste naaktschilderij aller tijden’”

  1. tijger de kat: schreef:

    maar ik bent helemaal ermee eens:-en zij ligt in de haa
    r spiernaakte meisjelichaam eropeen lekkere bed te lig
    gen-en zij leest ook helemooie boek aan het lezen te
    zijn?-

Leave a Response