Catalogus ‘De boeken van Spinoza’ gereed – inventarisatie door UB Groningen

spinoza2.jpg
Nadat de filosoof Spinoza in 1677 overleden was, werd door een notaris een inventaris gemaakt van zijn nagelaten inboedel. Veel was het niet, maar van de ongeveer 160 boeken werd wel een redelijk goede beschrijving gemaakt. En daarmee weten we welke boeken Spinoza tegen het einde van zijn leven in huis had.

De boeken werden verkocht en zijn zo ‘verloren gegaan’. Maar rond 1900 werd door de Vereniging Het Spinozahuis begonnen met een reconstructie van deze collectie door identieke exemplaren aan te kopen.

Omdat het Spinozahuis in Rijnsburg nu een grondige verbouwing ondergaat is deze boekencollectie tijdelijk ondergebracht in de UB Groningen. (Zie eerder bericht BD.)

Inventarisatieboekspinoza.jpg
Het catalogiseren van deze collectie is nu gereed en is beschikbaar onder de titel ‘De boeken van Spinoza’. Samengesteld door Tonnis Musschenga en Jacob van Sluis bevat deze lijst titelbeschrijvingen van de nagelaten boeken. Naast een kort voorwoord bevat het boek (86 pag.) ook als afbeelding de inboedellijst van notaris Willem van den Hove.
De catalogus is vrij beschikbaar en kan in als PDF gedownload worden.

Daarnaast heeft men besloten om deze catalogus ook in gedrukte vorm ter beschikking te stellen voor geïnteresseerden. Het is als ‘print-on-demand’ verkrijgbaar via Lulu.

  • Zie bestelpagina bij Lulu. (Niet meer mogelijk)


4 Responses to “Catalogus ‘De boeken van Spinoza’ gereed – inventarisatie door UB Groningen”

  1. Het zou erg mooi zijn als de catalogus ook beschikbaar zou zijn via LibraryThing.com

  2. boekendingen schreef:

    Martin, wat bedoel je daar precies mee?

  3. Trix Bakker schreef:

    Op de LULU site is dit boek niet te vinden. Kan ik het ergens anders bestellen?

    Vriendelijke groet,

    Trix

  4. boekendingen schreef:

    Het via Lulu bestellen van dit boek (print-on-demand) is blijkbaar niet goed bevallen.
    De universiteit heeft de betreffende pagina op haar website inmiddels aangepast en alleen de mogelijkheid om de catalogus (gratis) te downloaden als pdf-bestand is nog vermeld. Zie:
    http://www.rug.nl/Bibliotheek/nieuws/nieuwsLocatie/UB/spinozaBoekenbezit

Leave a Response