Digitaal bladeren door topstukken van SAB Deventer

deventer1.jpg

7 juli 2009 – Vanaf vandaag is het mogelijk om ruim twintig topstukken uit de collectie van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) op internet te bekijken.

De eeuwenoude handschriften en drukken zijn onderdeel van de Deventer boekenschat, die opgeborgen ligt in de magazijnen van de bibliotheek aan het Klooster.

Inzoomen op details
Een groot deel van de digitaal getoonde werken was vorig jaar zomer te zien bij de expositie ‘Verborgen Schoonheid’ in de burgerzaal van het Deventer stadhuis. De prachtige middeleeuwse handschriften en boeken uit de vroege periode van de boekdrukkunst werden daar getoond in verband met het twintigjarig bestaan van de Deventer Boekenmarkt.
(Zie eerder bericht BD.)

Tijdens de tentoonstelling was het al mogelijk om digitaal te bladeren door de getoonde boeken, maar de mogelijkheden om in te zoomen, waren toen nog beperkt. De nu gebruikte software maakt ook de kleinste details in de kunstschatten zichtbaar.

Het toegepaste systeem werkt snel en soepel. Jammer is wel dat er niet voorzien is in een reeks ‘thumbnails’. Als je alleen op zoek bent naar bv mooie miniaturen, moet je alle pagina’s doorbladeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *