Nieuwbouw voor de Nationale Bibliotheek Kazachstan

kazachstan-1.jpgkazachstan-3.jpg

Het Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG) won de prijsvraag voor een nieuwe Nationale Bibliotheek van Kazachstan, in de hoofdstad Astana. De bibliotheek wordt vernoemd naar president Nursultan Nazarbajev.

Bezoekers volgen een spiraalvormige route door het gebouw om hun bestemming in het verticaal opgezette programma te bereiken. Ondertussen kunnen ze door de geperforeerde huid van de bibliotheek van de omgeving genieten. De wanden en vloeren van het gebouw zien er hetzelfde uit, waardoor het onderlinge onderscheid vervaagt.

In het hart van het 33.000 vierkante meter omvattend gebouw bevindt zich een plein, dat wordt verlicht door het oog van het dak. Rond de bibliotheek wordt een park aangelegd, dat volgens BIG is ontworpen ‘als een levende bibliotheek’. Het park biedt een doorsnede van wat er allemaal te zien is in het landschap van Kazachstan.

Over een bouw- of opleveringsdatum is nog niets bekend gemaakt.

BIG heeft nogal wat spectaculaire ontwerpen gemaakt (zie website). Ook waren zij in de race voor de nieuwe bibliotheek in Utrecht.

kazachstan-2.jpg

Het gebouw – gebaseerd op een Möbiusband – doet denken aan een ander ontwerp van BIG, het Deense paviljoen op de Wereldexpo in Shanghai 2010.



Leave a Response