Documentaire ‘Jan Bons – ontwerpen in vrijheid’ op TV – 12 sept 2009

jan-bons-film.jpg
Grafisch ontwerper Jan Bons is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn opvallende affiches voor het IDFA en toneelgroep De Appel. Gescheurde en getekende letters en figuren en heldere kleuren kenmerken zowel zijn affiches en wandschilderingen als zijn postzegelontwerpen.

Temidden van vakgenoten Otto Treumann, Dick Elffers, Willem Sandberg en Benno Premsela had Jan Bons (1918) grote invloed op het Nederlandse grafisch ontwerpen na 1946. Bons beschouwt zichzelf niet als een modernist, maar als een uiterste individualist. Hij hanteert niet één stijl, hanteert geen ontwerpprincipes. Op de vraag hoe hij op een idee komt antwoordde hij in 1952: ‘Door de andere ideeën weg te laten.’

Ontwerpen in vrijheid
In de film ‘Jan Bons – ontwerpen in vrijheid’ volgt collega-ontwerper Lex Reitsma de bijna negentigjarige Bons tijdens het maken van affiches voor het Nieuw Ensemble en voor het IDFA. Bons vertelt over zijn manier van werken en over zijn relaties met architect Gerrit Rietveld en met oud-directeur van het Stedelijk Museum, Willem Sandberg. De documentaire is een breekbaar portret, waarin Bons’ leven en werk langzaam in elkaar schuiven.

De uitzending van AVRO Close Up is te zien op 12 september 2009, 10.30 uur op Nederland 1.

– De film werd eerder vertoond tijdens de tentoonstelling ’90 Affiches van Jan Bons’, voorjaar 2008 in de Kunsthal in Rotterdam.

– Bij uitgeverij De Buitenkant verscheen de publicatie ‘Jan Bons – ontwerpen in vrijheid’, een DVD (57 minuten) en een boek met een korte biografie van Paul Hefting,
zie www.lexreitsma.nl
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *