De Oude Boekerij van Haarlem gaat verhuizen

De Oude Boekerij van de Stadsbibliotheek Haarlem en Omstreken krijgt een nieuwe huisvesting in het Noord-Hollands Archief. Wethouder Chris van Velzen en directeur van de Stadsbibliotheek Haarlem Lotte Sluyser geven op 30 september de collecties feestelijk in bewaring aan de directeur van het Noord-Hollands Archief Lieuwe Zoodsma.
U bent van harte welkom om de feestelijke overdracht vanaf 16.30 uur bij te wonen
.

haarlem-janskerk.jpgIn het Jansklooster en de Janskerk, nu publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, huisde in de late middeleeuwen de Johannieterorde. De kloosterlingen verzamelden er theologische boeken. Dit kloosterbezit vormt de basis van de Oude Boekerij die nu gaat verhuizen. Later breidde de verzameling zich uit naar andere wetenschapsgebieden, zoals geschiedenis, wijsbegeerte, rechtswetenschappen en geografie. Het beheer van de collectie was nu in handen van curatoren, die als leraar verbonden waren aan de Latijnse school, het huidige Stedelijk Gymnasium. In totaal gaat het om 45.000 titels van voor 1900.

De klimaatbeheersing in de magazijnen van de Stadsbibliotheek is niet voldoende om deze bijzondere collectie optimaal te conserveren. Daarom gaat de Oude Boekerij verhuizen. Het Noord-Hollands Archief beschikt over uitstekend geklimatiseerde depots.

Na de verhuizing is de collectie toegankelijk voor het publiek in de studiezaal van het archief. Medewerkers van de Stadsbibliotheek zijn vanaf 14 september gehuisvest in het Noord–Hollands Archief om vragen over de collectie te beantwoorden en adviezen te geven.

  • Over de Oude Boekerij bij Stadsbibliotheek Haarlem en Omstreken.

haarlem-site-boekerij.jpg

De Oude Boekerij online
In juni 2009 is een website geopend waar een aantal deelcollecties digitaal zijn te bekijken.

De hele collectie oude kinderprenten (850 stuks) is inmiddels gedigitaliseerd. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de collecties oude kinderboeken (ruim 1300 titels!), middeleeuwse handschriften en bijzondere, oude muziekboeken. De site wordt voortdurend aangevuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *