Jos Biemans over middeleeuwse boekwetenschap – lezing Spui25 op 24 sept. 2009

spui251.jpg

Bijzonder hoogleraar Jos Biemans, die de enige leerstoel bezet op het terrein van de middeleeuwse boekwetenschap in Nederland, spreekt over zijn vak in een bijzondere lezing in het academisch-cultureel centrum Spui25 in Amsterdam.

Boekhistorici van de Middeleeuwen kennen de term boekarcheologie. Centraal staat het Middeleeuwse boek zoals dat geheel door mensenhanden werd gemaakt, van de bereiding van het perkament (later: het papier) tot het maken van de band en alles daartussenin: het schrijfwerk, het markeren van de tekststructuur, de decoratie en illustratie van het boek. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de makers zelf, aan hun opdrachtgevers en aan de gebruikers van de boeken. Ook de samenhang tussen de vorm en de inhoud van het boek komt aan bod.

Prof. dr. J.A.A.M. (Jos) Biemans studeerde in Utrecht Middelnederlandse letterkunde en in Leiden paleografie en codicologie. In 1995 promoveerde hij op een studie over de handschriften van Jacob van Maerlants Spiegel historiael. Sinds 1991 is hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als conservator handschriften bij de Bijzondere Collecties, sinds 1986 als docent en sinds 2004 als bijzonder hoogleraar.

Deze (gratis) lezing vindt plaats op donderdag 24 september, 17:15 – 18:30 uur.

  • Nadere bijzonderheden en aanmelden bij Spui25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *