Haarlem – Bilderdijkherdenking op 18 dec. 2006

bilderdijk-portret.jpg
Dichter, jurist, medicus, classicus, arabist, tekenaar, taalkundige, theoloog en bouwkundige Willem Bilderdijk overleed in Haarlem op 18 december 1831. Op deze datum vindt in de St. Bavokerk aldaar de herdenking plaats van zijn 250ste geboortedag en 175ste sterfdag.

De Bilderdijklezing 2006 zal worden gehouden door Piet Gerbrandy, dichter, classicus en literair criticus. Deze draagt de titel Een leven vol sukkelingen, het levenslange sterfbed van Willem Bilderdijk.
Om het nationale karakter van deze Bilderdijk-viering te benadrukken zullen behalve de Haarlemse dichter George Moormann ook Peter van Zonneveld uit Bilderdijks geliefde Leiden en Adriaan Jaeggi uit Bilderdijks geboorteplaats Amsterdam gedichten ten gehore brengen. De plechtigheid wordt afgesloten met een kranslegging bij het graf van Bilderdijk.bilderdijk-logo.jpg

De organisatie is in handen van de Stichting Bilderdijk Haarlem, een initiatief van George Moormann, de Haarlemse stadsdichter. Het initiatief wordt ondersteund door onder andere P.C. Hooftprijswinnaar 2005 Frédéric Bastet, dichter en romancier Kester Freriks, tekenaar en ontwerper Joost Swarte en letterkundige Peter van Zonneveld.

Dit Bilderdijkjaar heeft al een aantal eerdere evenementen achter de rug.

Tentoonstelling
De tentoonstelling Ô bloem der steden’. Bilderdijk en Leiden, in de Universiteitsbibliotheek Leiden.
Willem Bilderdijk, 250 jaar geleden geboren aan de Westermarkt in Amsterdam, woonde en werkte daar van 1819 tot 1823. De tentoonstelling belichtte de bijzondere band van de veelzijdige Bilderdijk met de stad waar hij rechten studeerde en later jarenlang woonde. De tentoonstelling was te zien van 7 september tot en met 27 november 2006 in de Tielehal van de Universiteitsbibliotheek. Een begeleidende catalogus geschreven door Peter van Zonneveld en Rick Honings is verschenen in de reeks Kleine publicaties van de Universiteitsbibliotheek Leiden en kost € 15,00. bilderdijk-boek1.jpg

Willem Bilderdijk Bibliografie
Op 6 september, tijdens de jaarvergadering van de Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’ in de studiezaal Handschriften en Oude Drukken van de Bibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam, is de Willem Bilderdijk Bibliografie, of kortweg WBB, gepresenteerd. Deze meer dan 400 pagina’s tellende analytische bibliografie, samengesteld door boekhistoricus Lesley Monfils, vermeldt circa 450 zelfstandige werken, waarvan circa 750 edities verschenen. Daarnaast biedt de WBB ruim 250 niet-zelfstandige publicaties, verschenen in onder meer jaarboeken en periodieken. Monfils raadpleegde meer dan 4000 publicaties in een vijfentwintigtal bibliotheken in Nederland, Vlaanderen en Parijs. Het is het eerste complete en gedetailleerde overzicht van wat er van Bilderdijk in druk is verschenen. Te koop voor € 40,-. Zie inhoudsopgave.

Verder lezen over en van Bilderdijk

– Auteursinformatie op Het Literatuurplein.
– Het Bilderdijk dossier bij de Koninklijke Bibliotheek.
– Het Bilderdijk Museum in het gebouw van de VU Amsterdam (alleen te bezoeken op afspraak).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *