Tentoonstelling ‘Een Reis door Joodse Werelden’ – Bijzondere Collecties UvA vanaf 16 oktober 2009

braginsky-2w.jpg
Een Reis door Joodse Werelden
Hoogtepunten uit de Braginsky Collectie

Privécollecties zijn maar zelden voor buitenstaanders toegankelijk. De Zwitserse verzamelaar René Braginsky toont nu voor het eerst de hoogtepunten uit zijn collectie aan een breed publiek.

Hij heeft de afgelopen twintig jaar een unieke verzameling Hebreeuwse handschriften en gedrukte boeken bijeengebracht, die als een van de belangrijkste privécollecties ter wereld wordt beschouwd. Een verzameling vol schitterende, bijzondere en rijk geïllustreerde stukken.

De Braginsky Collectie
De Braginsky Collectie bestaat uit meer dan 600 stukken, voor een groot deel met de hand in het Hebreeuws geschreven. De belangrijkste, vaak uitbundig verluchte boeken uit deze collectie worden nu getoond in de expositieruimte van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Naast de boeken, waarvan een deel uit de middeleeuwen, zijn er fraai versierde Joodse huwelijkscontracten te zien en geïllustreerde Estherrollen met prachtig bewerkte hulzen.
Deze rijke verzameling omspant zeven eeuwen Joodse geschiedenis en bevat stukken uit alle windstreken van de Joodse wereld: Een Reis door Joodse Werelden.

De Braginsky Collectie is bij de Bijzondere Collecties te gast vanwege het verband met de Bibliotheca Rosenthaliana, de internationaal vermaarde verzameling hebraïca en judaïca van de Bijzondere Collecties. Een selectie van Amsterdamse topstukken uit de Bibliotheca Rosenthaliana vult de tentoonstelling aan.

De tentoonstelling is te bezoeken van 16 oktober tot 17 januari 2010.

  • Informatie bij Bijzondere Collecties UvA.

Lezing en rondleiding op 28 oktober 2009
Dr. Emile Schrijver, de conservator van de Bibliotheca Rosenthaliana, die de tentoonstelling samenstelde, vertelt tijdens een lezing over de stukken die te zien zijn en verzorgt daarna een rondleiding door de tentoonstelling.

  • Informatie over deze bijeenkomst.

Publikatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde, Engelstalige catalogus: Journey through Jewish Worlds Braginsky Collection; highlights of Hebrew Manuscripts and Printed Books.

E. Schrijvers, Uitgeverij Waanders, ISBN 9789040076541, 2009, 320 blz., € 49,50.

    braginsky-1.jpg

    Over bovenstaande afbeelding leest u meer in een weblog van Emile Schrijver, waarin hij ondermeer verteld over de voorbereidingen van deze tentoonstelling en over enkele stukken die daar te zien zijn.

    Update – zie ook…

    • Artikel Parool, 17 oktober 2009.

    Online exhibit
    Op internet is een bijzonder fraai vormgegeven ‘virtuele expositie‘ gezet waar alle stukken uit deze tentoonstelling tot in detail zijn te zien.



      Leave a Response