(T) Richard Booth, the King of booktown Hay-on-Wye, was executed today…

On Sunday 27th September at 1pm the King of Hay, Richard Booth, is to be paraded, in effigy, through the town from Boz Books to the Butter Market, where malcontents and ingrates intend to execute him.

Dit schokkende bericht werd vandaag bekendgemaakt via diverse kanalen.

Wim Huijser, kenner van Hay-on-Wye en schrijver van o.a. Kingdom of Books, kon desgevraagd iets meer vertellen over de achtergronden van deze gebeurtenis:

Al sinds Richard Booth vorige jaar zijn eigen grote zaak ‘The Limited’ verkocht is het hommeles in Hay. Er ontstond een revolte, opgestookt door een aantal andere boekhandelaren. In het begin van dit jaar begonnen ze Booth ook openlijk kwalijk te nemen dat hij zijn prijzen fors liet zakken en dat de zelfverklaarde koning niet lager in staat bleek de voor Hay noodzakelijk publiciteit te genereren. Geleidelijk aan werd er een campagne op touw gezet om de King voor ‘het gerecht’ te brengen. Ook werd er door een tweetal boekhandelaren een zogenaamde Commonwealth of Hay uitgeroepen. Het werd hoog tijd dat het koninkrijk plaats zou maken voor een ‘republiek’. Uiteraard alles tongue-in-cheek, maar met een uiterst serieuze basis. Er verschenen poster aan de winkelpuien: ‘Down With The King’ en men begon openlijk te spreken over Richard ‘Bokassa’ Booth. Er werd een revolutionaire Council of State ingesteld, nieuwe ministers benoemd, evenals een Commander of all Armies, een Lord of the Admiralty, een bisschop en een Witchfinder General.

De revolutionaire krachten zijn van mening dat de publiciteit rond Hay als town of books and arts nodig en snel aan vernieuwing toe is. Ook willen ze de toenemende commercialisering van het jaarlijkse Hay Festival, dat ooit als literatuurmanifestatie begon maar in hun ogen commercieel steeds verder is doorgeslagen, deels een halt toeroepen.

Richard Booth zelf was tijdens het Hay Festival in mei nog van plan om met vakbondsleider Arthur Scargill een protestmars te organiseren tegen het Hay Festival, een protest tegen de invloed van Rupert Murdoch en het ‘stelen’ van de naam Hay door de sponsor Sky. Maar ook dat mocht niet meer baten. Het initiatief schijnt hem niet meer in dank te zijn afgenomen.

Op 24 september j.l. werd in The Hereford Times al gewaarschuwd voor een dreigende executie. En vandaag heeft deze revolte dus geleid tot een dramatisch hoogtepunt.

richard-booth.jpg

Op de BBC is een laatste interview uit mei van dit jaar te zien met de King of Hay, over het omstreden literaire festival.

Wij wachten op nadere berichten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *