(T) Nieuwe Utrechtse bieb toch weer naar ontwerp van Rapp+Rapp – nu definitief?

In het onverkwikkelijke verhaal rond de nieuwbouw van de Utrechtse openbare bibliotheek is weer een volgende stap gezet.

Een van de onderdelen van het nieuwe stationsgebied van Utrecht wordt een nieuwe stadsbibliotheek.
Er werd daarvoor een ontwerpwedstrijd uitgeschreven en in maart 2008 maakte een jury uit 34 inzendingen een selectie van zeven ontwerpen.

utrecht-bibliotheek-nw.jpg

De jury oordeelde uiteindelijk dat buro Rapp+Rapp het beste ontwerp had, maar buro VMX ontdekte dat er fouten zaten in de puntentelling en dat de nrs 1 en 2 waren omgedraaid.
De voorlopige gunning aan Rapp+Rapp werd herroepen en VMX werd nu tot winnaar uitgekozen.

Rapp+Rapp stapte woedend naar de rechter en deze besliste in januari 2009 dat er een nieuwe jury moest komen die de ontwerpen opnieuw zou moeten beoordelen.

Rapp+Rapp ging in hoger beroep en eiste dat de oorspronkelijke jury voor de nieuwe beoordeling zou worden ingeschakeld. Begin augustus 2009 heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald dat inderdaad de oorspronkelijke jury weer aan het werk moest en de procedure opnieuw moest uitvoeren.

En vandaag lezen we…
Afgewezen bureau ontwerpt toch Utrechtse bieb

UTRECHT – De nieuwe Centrale Bibliotheek in Utrecht wordt toch naar ontwerp van architectenbureau Rapp+Rapp gebouwd.
Dat heeft de gemeente Utrecht besloten, nadat een jury zich voor de tweede maal over de zeven ingediende ontwerpen had gebogen. Dat meldt de gemeente donderdag.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde in augustus dat de jury zich opnieuw moest verdiepen in alle ontwerpen. In juli vorig jaar was het Rotterdamse bureau Rapp+Rapp aangewezen als winnaar. Bij het optellen van de cijfers maakte de gemeente echter een fout. Het Amsterdamse bureau VMX bleek de eigenlijk winnaar en kreeg de opdracht. Rapp+Rapp spande daarop een rechtszaak aan tegen de gemeente.

De jury heeft nieuwe cijfers gegeven, waaruit blijkt dat Rapp+Rapp nu echt als winnaar uit de bus komt. De gemeente heeft het bureau nu de voorlopige gunning voor het ontwerp toegekend. (ANP)

utr-bib2.jpg

De rijdende rechter zegt dan…
Dit is mijn uitspraak en daarmee zult u het moeten doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *