Menno Hertzberger Prijs 2009

De Menno Hertzberger Prijs, onder auspiciën van de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren, wordt dit jaar voor de veertiende maal uitgereikt.

Deze driejaarlijkse prijs is bestemd voor auteur wiens werk speciaal betrekking heeft op de Nederlandse bibliografie of de geschiedenis van het Nederlandse boek.

De prijs is dit jaar toegekend aan mw. dr. R. van Vliet, vanwege haar boek over de achttiende-eeuwse Leidse uitgever en boekverkoper Elie Luzac.

De jury noemt haar werk een uitstekend voorbeeld van de “boekgeschiedenis nieuwe stijl”.

De heer dr. M. van Egmond ontvangt de derde Menno Hertzberger Aanmoedigingsprijs voor zijn diepgravende studie naar het achttiende-eeuwse cartografische uitgevershuis Covens & Mortier.

De prijzen worden uitgereikt op een bijeenkomst in de aula van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag op 12 november 2009.

Deze prijs werd in 1963 ingesteld door de Nederlandse antiquaar Menno Hertzberger, toenmalig voorzitter van de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren, ter stimulering van de bestudering van de geschiedenis van het boek en de beoefening van de bibliografie. De prijs wordt eens in de drie jaar toegekend en bedraagt € 2.500.

In 2005 werd de prijs toegekend aan Uitgeverij de Buitenkant, de aanmoedigingsprijs werd toen uitgereikt aan dr. M. van Otegem voor zijn boek A bibliography of the works of Descartes (1637-1704) (2002).

elie-luzac.jpgcovens-en-mortier.jpg

– Rietje van Vliet, Elie Luzac (1721-1796); Boekverkoper van de Verlichting,
Uitgeverij Vantilt, okt. 2005.

– Marco van Egmond, Covens & Mortier; a Map-publishing House in Amsterdam, 1685-1866
Hes & De Graaf, juli 2009.



Leave a Response