Een bijzonder Haags echtpaar – Bordewijk Symposium – 13 nov 2009

Bordewijk Symposium: een bijzonder Haags echtpaarOp vrijdag 13 november 2009 organiseren het Huygens Instituut KNAW en het Nederlands Muziek Instituut in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, het Letterkundig Museum, het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en het Centraal Bureau voor Genealogie een symposium over het kunstenaarsechtpaar Bordewijk in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek. Het echtpaar woonde bijna hun hele leven in Den Haag. Hier zijn ook hun archieven bewaard: het Letterkundig Museum beheert het archief van de auteur, het NMI dat van de componiste.

bordewijk-m.jpgbordewijk-v.jpg

De schrijver F. Bordewijk (1884-1965) en de componiste Johanna Bordewijk-Roepman (1892-1971) vormden een bijzonder paar. Zij las de teksten van haar man, hij gaf zijn mening over de composities van zijn vrouw. Bij twee muziekstukken schreef de auteur de tekst. Bordewijk is een klassieke Nederlandse auteur die voortleeft in zijn werk, dat verfilmd is (Karakter), vertaald wordt en nog recent voor toneel is bewerkt en opgevoerd. Dat zijn vrouw componeerde is vrijwel onbekend, terwijl haar werk eind jaren dertig in Nederland en in de jaren vijftig in Europa en de Verenigde Staten veelvuldig is uitgevoerd.

Tijdens het symposium zijn er korte lezingen over diverse onderwerpen: de composities van Johanna Bordewijk-Roepman; enkele bijzondere uitgaven van F. Bordewijk en over de briefwisseling tussen de auteur en Willem Frederik Hermans. In de foyer van de KB ziet u originele bronnen en worden enkele composities voor koor en pianosolo van Johanna Bordewijk-Roepman uitgevoerd. Margriet de Moor overhandigt het eerste exemplaar van een nieuwe uitgave van een partituur van Bordewijk-Roepman uit het archief van het NMI aan de erven Bordewijk.

In de foyer van de Koninklijke Bibliotheek zal enkele weken een kleine tentoonstelling worden ingericht met materiaal dat de lezingen illustreert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *