Tentoonstelling ‘Sleutel tot licht’ – getijdenboeken uit de Ritmancollectie – vanaf 20 nov. 2009

Nieuwe tentoonstelling in de Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam: Sleutel tot licht

Aansluitend op de tentoonstelling ‘Goddelijke Stoffe’ over de meest bijzondere in Nederland gedrukte boeken (zie bericht BD) zal de nieuwe expositie in het licht staan van bijzondere handschriften.

sleutel-tot-licht-2.jpgVan 20 november 2009  tot 26 februari 2010 worden 25 middeleeuwse getijdenboeken gepresenteerd, niet alleen als tentoonstelling in de bibliotheek maar ook in boekvorm en op de website www.ritmanlibrary.nl.
Onder de titel ‘Sleutel tot licht’ wordt een belangrijk onderdeel van de collectie ontsloten en aan het publiek getoond, voornamelijk de in de Noordelijke Nederlanden handgeschreven en vaak prachtig verluchte gebedenboeken.

Tentoonstelling
Conservator Helen Wüstefeld heeft een – letterlijk en figuurlijk schitterende – tentoonstelling samengesteld van de 25 Nederlandse getijdenboeken die door de BPH ten behoeve van Instituut Collectie Nederland worden beheerd. In Sleutel tot licht  zal het fenomeen getijdenboeken geplaatst worden binnen de Moderne Devotie, de spirituele beweging die de cultuur van de late Middeleeuwen zo diepgaand beïnvloed heeft. Maar ook komen onderwerpen aan bod als: wat is een getijdenboek precies en voor wie was het bestemd?

Rondleidingen
Ook voor Sleutel tot licht worden op woensdagen gratis rondleidingen verzorgd. In de maand december zijn er rondleidingen gepland op: woensdag 2, 9 en 16 december om 14:00; de rondleidingen voor januari en februari zullen tijdig op de homepage van de website worden aangekondigd. Er is plaats voor een maximum aantal bezoekers van 15; tijdig reserveren is dus gewenst. U kunt zich per e-mail: bph@ritmanlibrary.nl of telefonisch: 020-6258079, opgeven.

bph151.jpg

Website
Het principe van ‘open access’ volgend worden uitgebreide beschrijvingen van alle 25 getijdenboeken voor alle wetenschappers en geïnteresseerden in toegankelijke vorm op de website geplaatst. De beschrijvingen zijn verzorgd door Dr Anne Korteweg, voormalig conservator handschriften in de Koninklijke Bibliotheek.

Publicatie
Sleutel tot licht. Getijdenboeken in de Bibliotheca Philosophica Hermetica is het tastbare resultaat van een project waarbij 25 getijdenboeken in de BPH nauwkeurig beschreven zijn. In dit boek vindt men een rijk geïllustreerde weergave van de onderzoeksresultaten. Met twaalf korte essays waarin een aantal handschriften wordt geplaatst in de context van de Moderne Devotie. Helen Wüstefeld is grotendeels verantwoordelijk voor het inleidende deel van het werk. Anne Korteweg schreef het hoofdstuk over het Getijdenboek van Geert Grote en maakte de beschrijvingen van de handschriften. Alle teksten zijn gericht op een algemeen geïnteresseerd publiek.

Sleutel tot licht. Getijdenboeken in de Bibliotheca Philosophica Hermetica,156 pp., ISBN 978-90-71608-28-5, winkelprijs € 24,50.

  • Website BPH met info over deze tentoonstelling.


Leave a Response