De Historische Drukkerij in Turnhout toont werk met biljetletters – weekend 21/22 nov. 2009

hd-turnhout-1.jpg

Een bijzonder weekend in de Historische Drukkerij in Turnhout. Een tentoonstelling die slechts deze twee dagen toegankelijk is toont hedendaagse pareltjes van boekdrukkunst.

De oude boekdrukkunst door middel van typo of hoogdruk is al geruime tijd vervangen door snelle offsetmachines. Toch is er, voornamelijk in Nederland, nog een grote groep mensen die in de traditionele techniek een uiting van creativiteit vindt. Oude drukkers, maar ook kunstenaars weten dit spel van letters en typografie te waarderen en maken nog de prachtigste werkjes. Ze zijn verenigd in de organisatie ‘Drukwerk in de Marge‘.

Eind vorig jaar bracht margedrukker Ronald Steur 48 collega’s uit Nederland, België en Hongarije bij elkaar voor een bijzonder project. Iedere deelnemer kreeg een letter van het alfabet, een cijfer of een leesteken toegewezen. Hun opdracht bestond erin om hiervan iets moois te drukken enkel door gebruik te maken van houten afficheletters. Zo ontstond uiteindelijk de ‘Nederlands-Hongaarse Biljetletterproef’.

Een tweede luik van het project omvatte een vrije toepassing van afficheletters. Deelnemers mochten hier met alle letters hun creativiteit botvieren in een affiche, collage of iets dergelijks.
Alle inzendingen werden gebundeld in een doos. De oplage van dit project bedraagt slechts 55 exemplaren waarvan één voor iedere deelnemer. Het uiteindelijke resultaat werd op 7 november 2009 voorgesteld op de jaarlijkse Boekkunstbeurs in Leiden.

Ook de Historische Drukkerij was een van deze deelnemers en kreeg de letter “U” toegewezen. In de vrije toepassing werd een affiche gemaakt die een oproep deed tot het behoud van ons grafisch erfgoed.hd-turnhout-2.jpg

Een ruime selectie van de originele werken is gedurende het weekend van 21 en 22 november eenmalig te zien in de Historische Drukkerij. Speciaal hiervoor werden de openingstijden uitgebreid, namelijk van 10 tot 18 uur.

Behalve de tentoonstelling kan je er natuurlijk ook terecht voor de gebruikelijke rondleidingen met drukdemonstraties. De toegang is zoals steeds gratis.

Let op: Voor dit jaar is dit het laatste weekend dat de Historische Drukkerij is te bezoeken, mis deze kans niet!

De digitale cultuurzender Exqi maakte een reportage over de Historische Drukkerij voor hun dagelijks cultuurmagazine ‘De Verbeelding’.

“De passie is eigenlijk een obsessie geworden”, geeft Herwig Kempenaers toe. De Turnhoutenaar bouwde een deel van zijn eigen woning om tot een historisch drukkerijmuseum, dat in 2005 werd geopend. Er zijn een aantal unieke drukpersen uit de 19de eeuw te bewonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *