‘100 jaar W.G. van de Hulst’ in Museum Elburg vanaf 27 november 2009

elburg-vdhulst.jpg
Expositie 100 jaar W.G. van de Hulst

Originele manuscripten, illustraties en veel boeken, maar ook de stoel van de schrijver W.G. van de Hulst (1879-1963) binnenkort te zien in Museum Elburg. Hier gaat op 27 november een tentoonstelling van start over de bekende kinderboekenschrijver.

Over meester-verteller Van de Hulst is het laatste woord nog altijd niet gesproken. Hoewel er honderd jaar na zijn debuut nauwelijks meer iets nieuws te melden valt, blijft het werk van de christelijke kinderboekenauteur boeien en ontroeren. In Museum Elburg zijn ze alle drie te zien: ‘Willem Wijcherts’, ‘Ouwe Bram’ en ‘Van een klein meisje en een groote klok’ in originele, eerste druk. Met deze boeken is het precies een eeuw geleden allemaal begonnen.

De levensloop van de auteur werd lang niet altijd gekenmerkt door de harmonie en de gemoedelijkheid waarmee zijn werk nu weemoedig wordt geassocieerd. Willem Gerrit van de Hulst verloor op jonge leeftijd zijn vader en twee zusjes. Kort voordat hij tot bovenmeester werd benoemd, overleed zijn vrouw en bleef hij met twee kleine dochters achter. Een nieuwe periode in zijn leven brak echter aan toen hij in 1916 hertrouwde met Jeanette Maan. Samen zouden ze nog vier kinderen krijgen, van wie de oudste –ook een Willem Gerrit– als illustrator nauw met zijn vader ging samenwerken. Nadat ‘junior’ in 1933 de tekeningen voor ”Een muis in dit huis” had verzorgd, illustreerde hij voortaan bijna alle boeken van zijn vader.

De bezoeker van Museum Elburg kan de prenten bekijken én ze te vergelijken met tekeningen van Bottema en Isings, die het werk van Van de Hulst illustreerden voordat zijn zoon daarmee begon.  Ook zullen de bekende boekjes ‘In de Soete Suikerbol’ aanwezig zijn.

tentnijkerk3.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *