Letterkundig Museum opent op 4 maart 2010 de Nationale Schrijversgalerij

De verbouwing van het Letterkundig Museum in Den Haag wordt komend voorjaar afgerond. Het museum sloot in de zomer van 2007 haar deuren voor een grootscheepse renovatie van het gebouw, waardoor 500 vierkante meter extra expositieruimte beschikbaar komt.

De verbouwing zou een jaar in beslag nemen, waarna in het najaar van 2008 de nieuwe vaste opstelling, een Pantheon met de top 100 uit de gehele Nederlandstalige literatuur zou worden geopend (zie eerder bericht BD).

Berichtgeving over de gang van zaken bij de sterk vertraagde verbouwing is bijzonder schaars. Deze vertraging zou vooral zitten in moeizame financiering van de benodigde vier miljoen euro. De website van het museum laat het volledig afweten, op twee slechte YouTube filmpjes na uit juni en juli 2009.

cover-portretten.jpg
>> Op 4 maart 2010 opent het Letterkundig Museum de Nationale Schrijversgalerij
.

Deze aanwijzing voor heropening van het museum vond ik bij uitgeverij de Bezige Bij, die bezig is met een catalogus van de collectie schrijversportretten die het Letterkundig Museum zal tonen in de nieuwe portrettengalerij.

Het boek zal in alfabetische volgorde 400 portretten in kleur afbeelden. Het verschijnt begin maart 2010.

De Nationale Schrijversportrettengalerij, die inmiddels uit ruim 500 schilderijen bestaat, wordt dan voor het eerst museaal tentoongesteld.

Deze collectie grote en kleine kunst was eerder ook al in het museum te zien, maar bevond zich wat verborgen in enkele gangen op de bovenverdieping, zie foto.

In 1993 verscheen een boek waarin 39 portretschilderijen werden beschreven, onder de titel ‘In zijn soort een mooi werk’. Op dat moment bezat het museum ongeveer 160 schilderijen. De collectie is daarna behoorlijk gegroeid, vooral door veel schenkingen en bruiklenen.

lm-portrettengalerij-2006.jpg

Update 18 december 2009:
De dag na de publikatie van dit bericht maakte het Letterkundig Museum in een persbericht bekend dat het museum op 5 maart 2010 wordt heropend. Zie o.a. bij De Papieren Man.
We wachten af…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *