‘Cornelius van Velsen’ in Affichemuseum Hoorn – tot 28 febr. 2010

van-velsen.jpg

Affichemaker Cornelius van Velsen (1921) liet zich niet opjagen door stromingen in de kunst. Hij trok zijn eigen plan, waarbij hij voorop stelde prenten te maken die het leuk zouden doen bij het publiek.
De boodschap in één oogopslag. Dikwijls ging hij daarbij dwars in tegen adviezen van opdrachtgeverszijde.
Dit resulteerde in een oeuvre van 170 affiches, variërend van ‘de klomp’; om buitenlandse toeristen naar Nederland te trekken tot het beroemde ‘flesje met de schil’; voor Joy-frisdranken. Van zijn katholieke opvoeding is altijd iets blijven hangen. Het is dan ook niet vreemd dat sommige topstukken zijn gemaakt voor instanties als de Katholieke Arbeiders Beweging (KAB).

In deze tentoonstelling, met een groot gedeelte van dit oeuvre, ligt de nadruk op dat onderdeel van zijn métier, maar Cor van Velsen is meer dan affichemaker. Hij is een veelzijdig ambachtsman, die bijvoorbeeld ook prachtige platenhoezen op zijn naam heeft staan.

Boek
Bij deze tentoonstelling is een boek verschenen Cor van Velsen: Op eigen koers naar pakkende beelden. Een uitgave van [Z]OO producties, Eindhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *