Weemoedig portret over Rotterdamse boekhandelaar Maria Heiden – TV Rijnmond 2 jan. 2010

maria-heiden-3.jpg

‘Leest en Verrijkt uw Geest’ is een weemoedig portret over Maria Heiden en haar boekwinkel ‘Voorheen Van Gennep’ in Rotterdam. In de documentaire volgt regisseur Jan Louter haar gedurende de laatste maanden van haar leven als boekverkoopster.

maria-heiden-2.jpgNa 35 jaar hard werken heeft Maria Heiden afgelopen zomer afscheid genomen van haar trouwe klanten en van de winkel aan de Oude Binnenweg in het centrum van Rotterdam, ‘De koningin van de Oude Binnenweg’ zoals zij ook wel liefdevol wordt genoemd, zal gemist worden. Niet alleen door haar trouwe klanten – liefhebbers van proza, poëzie, kunst- en architectuurboeken – maar ook door de vele schrijvers die er de afgelopen decennia hebben voorgelezen uit eigen werk en er hun boeken signeerden.

In de film maken we mee hoe zwaar zij het heeft om te stoppen. Maria: “de winkel was mijn leven, ik was ermee getrouwd”. Ze is blij dat ze in Mirjam en Monique twee opvolgsters heeft gevonden die de winkel in haar geest voortzetten. Maria: “maar alles wordt anders, zij maken andere etalages, pakken anders in, houden van andere boeken, gaan anders met de klanten om en dat voel ik tot in al mijn vezels. Het geeft aan de ene kant voldoening dat de winkel blijft bestaan, aan de andere kant doet het pijn dat het niet mijn winkel meer zal zijn”.

  • Lees verder bij TV Rijnmond…

De documentaire ‘Leest en Verrijkt uw Geest’ is gemaakt door regisseur Jan Louter. De producent is Juul Kappelhof van Miroir Film te Rotterdam.

De film wordt uitgezonden door de lokale zender TV Rijnmond op zaterdag 2 januari 2010 vanaf 17.00 uur. (De film is onderdeel van een uur lokale tv, die continue herhaald wordt tot zo 3 jan. 17.00 uur.) Op de website staat ook een knop voor live-stream, even proberen maar…

  • TV-programmering Rijnmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *