‘Gedichtendag 2010’ op donderdag 28 januari

gedichtendag-2010.jpg

Gedichtendag 2010 vindt plaats op donderdag 28 januari. Het thema van deze 11e Gedichtendag is Over de grens.

Het aantal lokale aktiviteiten is enorm. Als u nieuwsgierig bent naar bv…

Verhullen én onthullen, Gedicht op de tram, De Gouden Aap in chocolade!, Het Genootschap ter bevordering van Voordracht- en Vertelkunst, HET ORAKELT IN DE TUIN DER TRANEN, ‘Tot zij de wijn is’ in Ieperse bib, Arnoud Rigter presenteert: Fris, fruitig en onfunctioneel, Barones Babbelkont, De banaan leest, Poëzie in de supermarkt, Hangende Gedichten, Wie wordt de eerste dorpsdichter(es) van Bellegem?, Verkiezing Dorpsdichter van Twenterand

kan dit allemaal vinden bij het aktiviteitenoverzicht op de vernieuwde website van de Gedichtendag.

Gedichtendagbundel 2010
De Friese dichter Tsjêbbe Hettinga schrijft de Gedichtendagbundel 2010.

“Hij is met zijn grootse, atmosferische poëzie uniek in de Nederlandse dichtkunst. Zijn vocabulaire is mythisch, zijn beelden zijn visionair. Zijn indrukwekkende voordracht plaatst hem in de traditie van de oude barden.”

De bundel zal in ongeveer 15000 exemplaren worden verspreid in Nederland, Friesland en Vlaanderen. De gedichten worden tweetalig aangeboden, in het Fries en in het Nederlands.

Gedichtendagessay 2010gedichtendagbundel-2010.jpg
Charles Ducal (1952) schrijft het Gedichtendagessay 2010. In het Gedichtendagessay houdt een dichter een persoonlijk pleidooi voor de poëzie. De publicatie is daarmee te zien als de beschouwende pendant van de Gedichtendagbundel.

Ducal is na Paul Bogaert (2008) en Luuk Gruwez (2009) de derde dichter die het Gedichtendagessay schrijft. Hij wordt gezien als een van de meest gerenommeerde dichters uit Vlaanderen.

Het Gedichtendagessay – Alle poëzie dateert van vandaag –  verschijnt in een oplage van 7.500 exemplaren en is voor € 2,50 te koop in de boekwinkel.

Slotevenement
Het slotevenement van Gedichtendag is in de Arenbergschouwburg in Antwerpen, met de officiële uitreiking van de Herman de Coninckprijzen 2010 en optredens van de 5 genomineerde dichters: Paul Bogaert, Eva Cox, Charles Ducal, Leonard Nolens en Roel Richelieu Van Londersele. Joke van Leeuwen neemt afscheid van haar stadsdichterschap en Peter Holvoet-Hanssen neemt van haar de fakkel over als nieuwe stadsdichter van Antwerpen.
Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28 , 2000 Antwerpen, op 28 januari 2010 om 20u15.

De jaarlijkse Gedichtendag is een initiatief van Poetry International in samenwerking met Stichting Lezen Vlaanderen.

Campagnebeeld 2010
Kris Demey (B) ontwierp het campagnebeeld voor Gedichtendag 2010.

“In het beeld laat hij twee geluidscurves zien, een grafische weergave van de woorden ‘Over de grens’, uitgesproken door een Vlaming en door een Nederlander. Op een ingenieuze manier wordt het thema gesuggereerd: Nederland en Vlaanderen. Zo gelijkend en zo verschillend. Het begint al bij de taal. Dezelfde en toch weer anders. ‘Over de grens’ in het ‘Nederlands’ leverde de blauwe curve op. Dezelfde woorden in het ‘Vlaams’ leverde de gele curve op. Elk met hun eigenheid, maar waar ze elkaar vinden ontstaat een nieuwe kleur, groen.”



One Response to “‘Gedichtendag 2010’ op donderdag 28 januari”

  1. […] First Tweet: 3 hours ago jebibliotheek Influential JeBibliotheek 'Gedichtendag 2010′ op donderdag 28 januari https://www.boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=4137 retweet […]

Leave a Response