Nederland Leest 2010 – ‘De grote zaal’ van Jacoba van Velde

‘Leg het gerust opzij, gij die niet durft te weten wat onvermijdelijk is of schep moed en lees door’, schreef recensent C.J. Kelk op 14 november 1953 in De Groene Amsterdammer in zijn bespreking van het boek De grote zaal van schrijfster Jacoba van Velde.

In De grote zaal vertelt de 74-jarige Geertruida van der Veen hoe zij op een ochtend wakker wordt op een ziekenzaal. Geleidelijk komen haar herinneringen terug: ze heeft een hartaanval gehad en is uiteindelijk in een verzorgingshuis beland. Een andere vertelstem is die van dochter Helena, die in Parijs woont en overkomt om haar moeder bij te staan, maar ten slotte toch machteloos is. De verpleegsters zijn geen onmensen, Helena doet wat ze kan, maar onvermijdelijk is dat Geertruida zich in het tehuis zeer ongelukkig voelt en aan het eind van de roman in alle eenzaamheid, al staat Helena naast haar bed, ‘de zwarte tunnel’ in moet gaan. (Vitaal, 2006)

De grote zaal (1953) van Jacoba van Velde is het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2010. De roman over de laatste dagen van een oude vrouw in een verpleegtehuis is, net als de auteur, bij het grote publiek in de vergetelheid geraakt. Bij verschijnen werd het boek nationaal en internationaal als meesterwerk bestempeld door gerenommeerde recensenten. De grote zaal verscheen in 13 vertalingen.

nedleest-2010.jpg

Het boek wordt tijdens de campagneperiode van vrijdag 22 oktober tot en met vrijdag 19 november 2010 door de openbare bibliotheken gratis aan hun leden verstrekt.

  • Nederland Leest.
  • Een portret van Jacoba van Velde bij VPRO-radio, De Avonden, 1986.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *