P.C. Hooft-prijs voor J.M.A. Biesheuvel

De P.C. Hooftprijs 2007 voor proza is toegekend aan Maarten Biesheuvel. Dat is vanmiddag bekendgemaakt. De Leidse auteur krijgt de belangrijkste literaire oeuvreprijs uit het Nederlands taalgebied op 24 mei volgend jaar uitgereikt in het Letterkundig Museum. Aan de prijs is een bedrag van euro 60.000,- verbonden.

biesheuvel1.jpg

Voor zijn debuut In de bovenkooi uit 1972 kreeg hij de Alice van Nahuys-prijs en hij ontving in 1985 de F. Bordewijk-prijs voor zijn verhalenbundel Reis door mijn kamer.

P.C. Hooft-prijs – Staatsprijs voor de Letterkunde, ingesteld in 1947 ter gelegenheid van de herdenking van de 300ste sterfdag van P.C. Hooft, 21 mei 1647. De prijs wordt jaarlijks toegekend, afwisselend voor proza, essay en poëzie. Tot 1956 werd één bepaald werk bekroond, daarna wordt de prijs toegekend voor een oeuvre. De uitreiking vindt zo mogelijk plaats rond 21 mei. Met ingang van 1987 is de prijs als staatsprijs formeel afgeschaft en is de verantwoordelijkheid voor de toekenning overgedragen aan de door het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur gesubsidieerde Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde. Met ingang van het jaar 2004 behoeft niet langer 25.000 euro van de geldsom te worden besteed aan een specifiek literair doel dat verband houdt met het bekroonde oeuvre.

Een uitvoerig overzicht van leven en werk van Maarten Biesheuvel is te vinden op J.M.A. Biesheuvel bibliografie.



2 Responses to “P.C. Hooft-prijs voor J.M.A. Biesheuvel”

  1. WoW!ter schreef:

    Brommer op zee. In de bovenkooi was geweldig!

  2. […] Op 15 december 2006 is aan Biesheuvel de P.C. Hooftprijs voor zijn verhalend proza toegekend (zie eerder bericht). […]

Leave a Response