‘Brandbaar Beeld, 600 jaar houtsneden en houtgravures’ in de Historische Drukkerij Turnhout

brandbaar-beeld-poster.jpg
Het jaarthema van de Historische Drukkerij Turnhout, toont u verborgen schatten uit de collectie. De tentoonstelling ‘Brandbaar Beeld, 600 jaar houtsneden en houtgravures’ staat het ganse jaar 2010 uitgestald in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte en toont een deel van de collectie die anders niet voor publiek toegankelijk is.

Een unieke collectie houten drukblokken vanaf de zeventiende eeuw worden u getoond naast het drukwerk dat hiermee werd gemaakt. Een postincunabel, geïllustreerde bijbel, mannekensbladen, almanakken, ABC-boekjes en andere drukwerken staan hier allen uitgestald tussen de zeldzame drukblokken en geven een beeld van het belang van illustraties doorheen de eeuwen.

hd-turnhout-logo.jpg

Het eerste openingsweekend is:
23 en 24 januari 2010
open  van 13 tot 17 uur
en verder een aantal weekenden door het jaar heen zie website
brandbaar-beeld-cover.jpg

Brandbaar Beeld – publicatie
Bij de tentoonstelling hoort natuurlijk een begeleidend boekje. Met 80 afbeeldingen van collectiestukken van de Historische Drukkerij is deze publicatie een rijk geïllustreerd werkje dat eenieder zal weten te waarderen.
De tekst is afkomstig van historicus Dick van Lente. Hij is docent aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en heeft zich sinds de jaren ’90 onder meer in de geschiedenis van de visuele communicatie verdiept.

Het boekje werd digitaal gedrukt in een oplage van 250 stuks. Deze genaaide uitgave werd volledig handmatig afgewerkt in de Historische Drukkerij.
Het boekje is verkrijgbaar in de Historische Drukkerij en kost 12 euro.

– De informatieve tekst van het boekje is overigens ook op de website van de Historische Drukkerij te lezen en geeft een overzichtelijk beeld van de geschiedenis van de technieken die in het begin van de drukkunst werden gebruikt om illustraties af te beelden.

Drukkerijmuseum
In de Historische Drukkerij Turnhout, onder beheer van de enthousiaste Herwig Kempenaers, proeft u de sfeer van een 19e eeuwse drukwerkplaats, met een zetterij en een verzameling bijzondere drukpersen en is één weekend per maand gratis te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *