‘Penguinparade. Zeventig jaar Penguinpockets’ – tentoonstelling in Museum Meermanno – Den Haag – van 3 mrt t/m 3 juni 2007

penguin-8covers.jpg
Penguinparade. Zeventig jaar Penguinpockets

Een van de grootste uitgevers ter wereld, Penguin, bestaat zeventig jaar. Reden voor Museum Meermanno om de jubileumtentoonstelling van Penguin die vorig jaar te zien was in het Victoria & Albert Museum in Londen, naar Nederland te halen.

Meermanno breidt deze tentoonstelling uit met veel ruimte voor de geschiedenis van de uitgever, de markante vormgeving van de boeken en de invloed van Penguin op de Nederlandse pocketreeksen. Aansluitend wordt een scala aan Penguin-activiteiten georganiseerd in samenwerking met Penguin Books Benelux: bekende Nederlanders kiezen hun favoriete Penguin, een workshop ‘Maak je eigen pocket-omslag’, lezingen met Penguin-auteurs en verkoop van talloze Penguin-artikelen in de museumwinkel.penguin-logo.jpg

Iedereen kent de oranje pockets met de pinguïns. Hoe verliep deze successtory? Penguin-uitgever Allen Lane legde in 1935 als eerste hoge standaarden aan bij de productie van de pocket, zowel door een verantwoorde selectie van teksten als door hoge typografische eisen. Voor dat laatste haalde hij in 1947 Jan Tschichold naar de uitgeverij en later Hans Schmoller. Vele beroemde ontwerpers zouden hen volgen. Vanaf dat moment prijkte in ieders boekenkast eersteklas typografie voor het extreem lage bedrag van ‘sixpence’, de toenmalige prijs van een pakje sigaretten. Allen Lane had een goed gevoel voor marketing en stunts. Toen hij in 1960 de als pornografie verboden roman Lady Chatterley’s lover van D.H. Lawrence uitbracht in Engeland, verkocht hij in een dag 200.000 exemplaren.

De tentoonstelling zal deze ontwikkelingen met een ‘parade van Penguins’ tonen, met heel veel boeken uit diverse series, origineel publiciteitsmateriaal, foto’s en oorspronkelijke ontwerptekeningen van bekende ontwerpers.
Ook de vijf Designer Classics waarover u al eerder kon lezen op deze site, zullen te zien zijn.

Museum Meermanno
van 3 maart t/m 3 juni 2007

Prinsessegracht 30, 2514 AP Den Haag
(Lees meer over de geschiedenis van Penguin / de Penguin homepage)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *