Vernieuwde website voor de DBNL – ‘Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren’

dbnl-1.jpg

28 januari 2010
DBNL presenteert een geheel vernieuwde website

Na een lange voorbereiding brengt de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren vandaag haar vernieuwde website online. Het uiterlijk van de site is, in een nieuwe vormgeving van Marise Knegtmans, ingrijpend veranderd en het gebruiksgemak is aanzienlijk toegenomen.

Een aantal van de belangrijkste veranderingen en verbeteringen:

– de weergave van de teksten is voorzien van een extra kolom links, met daarin:

– diverse gegevens over de tekst,
– de mogelijkheid om meteen informatie over de auteur te raadplegen,
– diverse download-faciliteiten,
– de mogelijkheid om de tekst in één keer helemaal te doorzoeken;

– er zijn daarnaast nog andere zoekmogelijkheden aan de site toegevoegd, waarvan de voornaamste het ‘snelzoeken op auteurs’ en het ‘snelzoeken op titels’ zijn, waarmee vanaf de thuispagina meteen kan worden begonnen;

lees verder…

enkele cijfers over DBNL, januari 2010:

– aantal pagina’s XML: 1,5 à 2 miljoen
– aantal pagina’s ‘alleen als scan’: ruim 1 miljoen
– aantal auteurs online: meer dan 20 000

De DBNL is een website met de volledige teksten van boeken en tijdschriften. De site bevat literaire teksten, wetenschappelijke studies en cultuurhistorische bronnen van velerlei aard. De selectie komt tot stand in nauw overleg met Nederlandse en Vlaamse onderzoekers.

De DBNL is een initiatief van de Stichting Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren die in 1999 werd opgericht door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. De stichting voert een eigen, in Taalunieverband bekostigd, digitaliseringsprogramma uit, maar realiseert daarnaast ook veel projecten in samenwerking met andere culturele en wetenschappelijke instellingen.

Aan het droevige feit dat er geen illustraties worden afgebeeld bij publikaties van na 1900 is helaas niets veranderd.

dbnl-2.jpg

Op 1 oktober 2009 heeft men die afbeeldingen ‘uit voorzorg’ verwijderd (lees bericht), om ‘miljoenenclaims’ van auteursrechtenorganisaties te voorkomen, maar de directie hoopte binnen enkele weken veel beeldmateriaal weer terug te kunnen plaatsen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *