Liefde en erotiek in de Universiteitsbibliotheek Leiden – vanaf 25 maart 2010

sebald.jpg
Van 25 maart tot en met 2 mei 2010 organiseert de Universiteitsbibliotheek Leiden de tentoonstelling Liefde en erotiek. Verleid door de collecties van de Universiteit Leiden.

“Liefde en erotiek houden de gemoederen al eeuwen bezig. In de kunst en literatuur vormen zij een belangrijk, zo niet het belangrijkste onderwerp. De liefde is een bijkans onuitputtelijke bron voor schilders, dichters, prentmakers, componisten en toneelschrijvers. De tentoonstelling richt zijn pijlen op de 16de en 17de eeuw, de tijd waarin tal van lied- en embleembundels gewijd werden aan de liefde, waarin mythologische taferelen duizenden prenten bevolkten en waarin bijbelse figuren vaak verleidelijker waren dan de eerste de beste pin-up vandaag de dag.”

Enkele hoogtepunten uit de tentoonstelling zijn:

  • Tekeningen van Rembrandt, Abraham van Diepenbeeck, Jan Muller en Bartolomeus Spranger
  • Prenten van Lucas van Leyden, Albrecht Dürer en Hans Sebald Beham
  • Liedboeken van Starter, Bredero en Heinsius
  • Emblemata van Cats en Vaenius
  • Een autograaf handschrift van Joost van den Vondel

Met dit spraakmakende onderwerp wordt tegelijkertijd de nieuwe tentoonstellingsruimte geopend, waar gemiddeld 4 keer per jaar een selectie uit het rijke aanbod collecties van de Universiteit Leiden getoond zal worden.

Opening nieuwe tentoonstellingsruimte
De opening staat geheel in het teken van het thema liefde en erotiek, waarbij u verrast wordt met spontane ontmoetingen en onverwachte gebeurtenissen in een toepasselijke setting. Bovendien kunt u zich laten rondleiden langs de tentoonstelling door deskundigen op het gebied van de 16e en 17e eeuwse prenten: Olga van Marion en Jef Schaeps.

De opening begint om 16:15 uur in de Noordhal van de Universiteitsbibliotheek.
Deelname is gratis. Aanmelden kan tot en met 15 maart 2010 of tot we ons maximum aantal deelnemers bereikt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *