Video: curator van Morgan Library & Museum geeft toelichting op Getijdenboek Katherina van Kleef

Curator Roger Wieck  van de Morgan Library & Museum in New York geeft toelichting op verschillende onderdelen van het manuscript The Hours of Catherine of Cleves. De serie bestaat uit negen korte filmpjes van 2-3 minuten.
Hieronder een drietal stills uit de video’s
.

kleef-1.jpg
De eerste pagina’s van het boek tonen gelijk in volle pracht de kwaliteit van het werk van de onbekende kunstenaar, de ‘Meester van Katharina van Kleef’. Linksonder in de rode jurk is Katherina zelf afgebeeld (uit video 1 op 2:38).
kleef-2.jpg
Een voorbeeld van de vele randversieringen uit het werk, dat is verlucht met miniaturen van ambachten, planten en dieren (uit video 8 op 2:10).
kleef-3.jpg
Detail van de pagina met de poort naar de hel, vol met afschrikwekkende afbeeldingen van demonen (uit video 9 op1:17).

Het Getijdenboek van Katherina van Kleef behoort tot de topstukken uit de collectie van The Morgan Library & Museum in New York en is eenmalig uit elkaar genomen omdat het opnieuw gebonden moet worden.Museum Het Valkhof presenteerde eind 2009 de succesvolle expositie ‘De wereld van Katherina’, waar de losse pagina’s van dit belangrijkste 15e-eeuwse manuscript uit de Noordelijke Nederlanden te zien waren.

De tentoonstelling is nu te zien in het Morgan Library & Museum, onder de titel ‘Demons and Devotion: The Hours of Catherine of Cleves’, van 22 januari tot 2 mei 2010.

Op de website is daardoor veel schoons te zien over dit prachtige Middeleeuwse manuscript, vol met prachtige miniaturen en randversieringen. Ook zijn alle pagina’s uit het manuscript te bekijken.



One Response to “Video: curator van Morgan Library & Museum geeft toelichting op Getijdenboek Katherina van Kleef”

  1. www.ensafh.nl schreef:

    […] Sjoch fierder by Boekendingen […]

Leave a Response