Covers with books (73) – Selexyz Dominicanen als symbool voor religie en cultuur…

covers73-01.jpg

Voor de cover van het onlangs verschenen boek ‘Religie en cultuur in hedendaags Nederland’ is gekozen voor een foto (gemaakt door Roos Aldershoff) van een van de meest spraakmakende boekhandels in Nederland.

selexyz-dom-3.jpg

Het is de vestiging van boekhandelsketen Selexyz in de monumentale Dominicaanse kerk in Maastricht, die door de journalist Sean Dodson van The Guardian omschreven werd als „mogelijk de mooiste boekhandel aller tijden” (NRC, 11 jan 2008).

selexyz-dom-4.jpg selexyz-dom-5.jpg

selexyz-dom-6.jpg

Voor dat het Nederlandse architectenbureau Merkx + Girod het kerkinterieur transformeerde naar het huidige boekenparadijs, werd het leegstaande Godshuis gebruikt als fietsenstalling (foto van Olya, aug 2004 op Flickr).

  • Selexyz Dominicanen, Maastricht

Video van ‘rotjong69’

go_previous.jpggo_covers.jpggo_next.jpg



4 Responses to “Covers with books (73) – Selexyz Dominicanen als symbool voor religie en cultuur…”

  1. WoW!ter schreef:

    Voordat het een fietsstalling werd is het ook tijden in gebruik geweest als rijkslandbouwproefstation.

  2. boekendingen schreef:

    WoWiter, ben je niet in de war met de Kruisherenkerk?. (Zie http://www.zichtopmaastricht.nl/tekst/onderwerpen/kruisheren/dossier/uitgebreide_tekst). Deze kerk is inmiddels herschapen tot hotel.

    De Dominicanerkerk (nu Selexyz) verloor al in 1802 haar functie als godshuis. Sindsdien was het in gebruik als opslagdepot voor de Maastrichtse brandweer, als gemeentelijk depot, als expositieruimte, als tijdelijk postkantoor,, als carnavalstempel en ten slotte als fietsenstalling.

  3. Perkamentus schreef:

    Waar het mij sterk aan doet denken is aan het Rijksarchief in Maastricht. Dezelfde sfeer, dezelfde stellages.

  4. boekendingen schreef:

    Perkamentus – En hier komt zowaar een derde kerk in beeld!
    Het Rijksarchief is gevestigd in de Minderbroederskerk. Bij de laatste restauratie van deze kerk (1995-1996) werd in het koorgedeelte een ondergronds auditorium gebouwd. Het middenschip van de kerk en de zijbeuken werden ingericht als studiezaal. Het archief zat er overigens al veel langer.
    Lees meer over de historie van een en ander op de website van het archief http://www.rhcl.nl/page.asp?id=1315.
    Op de website van architectuurfotograaf Teun van den Dries staat een serie foto’s, die een mooi beeld geven van de sfeer in het gebouw.
    http://www.freezingtime.com/rijksgebouwendienst/rijksarchief-limburg-maastricht/

Leave a Response