Project Honderd jaar ‘private press’ in Nederland

Bibliofiele uitgeverij De Zilverdistel, opgericht door J.C. Bloem, P.N. van Eyck en J. Greshoff, was de eerste ‘private press’ in Nederland. In 1910 verscheen als eerste uitgave ‘Worstelingen’ van P.N. van Eyck, in een oplage van 40 exemplaren. Pas toen J.F. van Royen het gezelschap kwam versterken, werd De Zilverdistel een ‘private press’ in eigenlijke zin. Hij stapte over op het handmatig drukken van de boeken, aanvankelijk op een handpers bij Enschedé, later op zijn eigen drukpers. De Zilverdistel zou (tot 1919) in totaal 16 boeken publiceren.

De Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno hebben het initiatief genomen om dit jubileum de nodige aandacht te geven. De kleine uitgevers en drukkers, wiens werk in ons land vaak omschreven wordt als ‘drukwerk in de marge’, houden de cultuur van ‘het schoone boek’ in stand met hun vakmanschap en liefde voor het (meestal op ambachtelijke wijze) maken van mooi drukwerk.

Er zijn in Nederland zo’n 380 private presses bekend, waarvan ruim de helft is aangesloten bij de Stichting Drukwerk in de Marge.

Activiteiten

– Er wordt gewerkt aan een tentoonstelling, die waarschijnlijk in november 2010 geopend wordt in Museum Meermanno in Den Haag.

– Een website zal een overzicht geven van private drukpersen in het verleden.

– Bij uitgeverij Vantilt zal, in samenwerking met o.a. de Universiteit van Amsterdam en het Letterkundig Museum, een boek verschijnen onder redaktie van Paul van Capelleveen en Clemens de Wolf. Voor het eerst zal de geschiedenis van de private press-beweging in Nederland overzichtelijk worden beschreven.


(bron: nieuwsbrief 132 van St. Drukwerk in de marge)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *