Nieuw grafmonument voor dichter Martinus Nijhoff

graf-nijhoff-nw.jpg

Het nieuwe grafmonument voor dichter Martinus Nijhoff (1894-1953) en zijn vrouw, de actrice en chanteuse Georgette Hagedoorn is zaterdag 17 april 2010 onthuld op begraafplaats Westduin in Den Haag.

graf-nijhoff-oud.jpgDe stichting Altvoorde, die zich bezighoudt met het behoud van graven van Nederlandse cultuurdragers, heeft veel moeite moeten doen om de grafrechten op haar naam te krijgen, zodat zij een nieuw monument konden realiseren.
De grafrechten waren in bezit van de nabestaanden, de familie Royaards. De familie wilde de grafrechten overdragen aan de stichting Altvoorde, maar een dergelijke overdracht bleek echter in strijd met de regels van de gemeente Den Haag. Via een rechtzaak zijn deze rechten toch overgedragen zodat de stichting fondsen kon werven voor een opknapbeurt (eerder bij Papieren Man).

Van het oude graf (toch wel een monumentje met wat meer sfeer) was eerder al al een bronzen jongetje met vis is verdwenen.

NB – heeft er iemand al eens iets gehoord van het fonds, opgericht door de Nederlandse Boekverkopersbond bij haar jubileum in september 2007, ter bescherming van grafmonumenten van overleden Nederlandse schrijvers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *