Tentoonstelling ‘Leonard Roggeveen, meesterlijk verteller’ in bibliotheek Naaldwijk (tot 18 mei 2010)

roggeveen-naaldwijk-2010.jpg

Van 27 april t/m 18 mei 2010 staat in Bibliotheek Naaldwijk een tentoonstelling over kinderboekenschrijver Leonard Roggeveen.

Roggeveen was onderwijzer in het Westland van 1916 tot 1921 (Heenweg en ‘s-Gravenzande). De tentoonstelling, samengesteld door het Historisch Archief Westland, geeft aan de hand van archiefstukken, foto’s en voorwerpen een beeld van het leven en werk van deze veelzijdige man.

Te zien zijn ondermeer vijf originele poppenkastpoppen waarmee Roggeveen in de 20-er en 30-er jaren, samen met zijn Haagse collega-onderwijzer Brouwer, voorstellingen gaf. En natuurlijk vindt u er een selectie van de vele boeken die hij van 1924 tot 1958 schreef, waarvan een deel aanvankelijk als feuilleton is gepubliceerd in zijn jeugdrubriek in de Westlandsche Courant.

U kunt de tentooonstelling bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

  • Meer informatie bij het Historisch Archief Westland

Bram Vingerling
Roggeveen schreef zowel voor jongere kinderen (bekend zijn vooral Okkie, Daantje en de sprookjesserie met tekeningen van Rie Cramer) als voor de wat oudere jeugd.

Het meest bekend is zijn eerste boek ‘De ongelooflijke avonturen van Bram Vingerling’. Van onder andere schrijver Harry Mulisch is bekend dat dit boek voor hem van grote betekenis was. In de NRC-serie ‘het beslissende boek’ praat Mulisch uitgebreid over zijn liefde voor juist dit verhaal (Lees NRC 25 febr. 2000).

Het verhaal verscheen eerst als feuilleton in de Westlandsche Courant, vanaf januari 1926. Al kort na het de laatste aflevering werd het als boek uitgegeven door Van Goor. Inmiddels zijn er elf drukken van verschenen, de laatste in 2000.


vingerling.jpg

UPDATE

Korte inleiding door Jan Buskes, archivaris Historisch Archief Westland, bij een eerdere tentoonstelling, in het archief in augustus 2009.

Zie ook 3 video’s van de opening van de tentoonstelling op 27 april 2010 in de bibliotheek Naaldwijk.

deel 1 / deel 2 / deel 3



Leave a Response