Bibliotheek van Michaël Zeeman wordt geveild bij Burgersdijk & Niermans op 11/12 mei 2010

veiling-zeeman-331.jpg
Op 27 juli 2009 overleed schrijver en recensent Michaël Zeeman aan een hersentumor. Hij was nog maar vijftig jaar. Hij beschikte over een enorme bibliotheek van zo’n veertigduizend boeken. In 1986 ontstond rumoer toen de eigenaar van boekhandel De Tille uit Leeuwarden een aanklacht wegens diefstal indiende. Een groot aantal boeken zou onrechtmatig zijn verkregen in de periode dat Zeeman in die boekhandel werkzaam was.

Het boekenbezit van Zeeman wordt in twee delen geveild bij het Leidse veilinghuis Burgersdijk & Niermans. Op de veiling van 11 en 12 mei 2010 komt het eerste deel onder de hamer.

The catalogue contains the first part of the library of the many-sided and most productive Dutch essayist of his generation: Michaël Zeeman (1958-2009). His vast book collection can best be described as a personal public library. In this sale we will bring the non-literary subjects: Classical Antiquity, Philosophy, History of Science, Music, Religion, History, Books on Books, Judaism, Occultism and History of Culture.

Behalve de boeken van Zeeman is er een mooie collectie 15e-18e eeuwse boeken uit een privé-collectie te koop.

De boekenkasten van Michaël Zeeman
De gedrukte catalogus voor deze veiling, nr 331, heeft op het omslag een schilderij van Lode Pemmelaar (1942-1997). Deze schilder heeft in 1987 een aantal weken letterlijk in de boekenkast van Michaël Zeeman gewoond.

Dit valt te lezen in een tekst over boekenkasten die Zeeman schreef voor een boek over kunstenaar Lode Pemmelaar dat werd gemaakt door kunstistoricus en publicist Huub Mous.

een citaat…

“Dat was een klein huisje, met veel piepkleine kamertjes en het stond helemaal vol met boekenkasten. Al die kamertjes kwamen mij goed uit toen ik er in de gauwigheid in trok: veel kamers betekent veel wanden. En om die wanden was het mij begonnen, daar kon ik mijn boekenkasten tegenaan zetten. Sommige kamertjes waren zo vol gestouwd met boekenkasten dat ze het karakter kregen van een pantry voor de geest, een soort proviandkast voor de lezer.

Lode Pemmelaar was er door gefascineerd, zozeer zelfs dat hij besloot zijn intrek te nemen in een van die mudvolle kamertjes; hij installeerde zijn veldbed tussen de kasten en doordat die zo dicht op elkaar stonden leek het wel alsof hij voortaan zelf ook in een kast sliep. Hij werd deel van de verzameling. Met zijn dekbed om zich heen werd hij ‘s nachts bijna zelf een boek, hij de inhoud, zijn beddengoed het omslag. Hij voelde zich er veilig en vond het een geruststellend idee tussen al deze zwijgende maar grote geesten zijn nachtrust te genieten.”

  • De hele tekst is te lezen op de site van Huub Mous.
    Uit dit mooie verhaal over boekenkasten gaat het volgende stukje over de schilderijen van Lode Pemmelaar.

    “De boekenkasten die hij ging schilderen – mijn boekenkasten – vormen een sublieme verheviging van die aanpak, ?juist door de wijze waarop Lode Pemmelaar ze schilderde:  veelkleurig, maar per boek monochroom, in een mengeling ?van streepjes en blokjes, van veel gebruikte boeken en geleerde boeken. Soms domineert het blauw, dan weer karmozijn, een volgende keer een pastelgroen of een okergeel. Het zijn onmiskenbaar afbeeldingen van boekenkasten, maar al even onmiskenbaar studies in kleuren en kleurverhoudingen. Mijn veelkleurige boekenkasten waren voor hem een aanleiding tot een onderzoek naar de geest van het schilderij, naar de basiselementen van de schilderkunst. Kleuren, lijnen en blokken, verhoudingen in formaten, verhoudingen van kleuren onderling.”

    lode-pemmelaar.jpg



3 Responses to “Bibliotheek van Michaël Zeeman wordt geveild bij Burgersdijk & Niermans op 11/12 mei 2010”

  1. www.ensafh.nl schreef:

    […] Lês fierder by Boekendingen […]

  2. […] Lees op de site van BoekenDingen […]

  3. Huub Mous » De riooljournalistiek van de LC schreef:

    […] Bovenstaand bericht staat vandaag te lezen in de LC. Deze krant vind het kennelijk nodig om de rechtszaak tussen boekhandelaar Thys Dykstra en Michaël Zeeman weer op te rakelen nu de boeken van Michaël Zeeman op de veiling komen. Op de site van de LC (zie hier)  is ook meteen een spottend commentaar geplaatst. ‘Misschien dat de fam. Dijkstra van ‘De Tille’ nu alsnog een gedeelte van haar boekenbezit kan terugkopen,’ zo schrijft een zekere GeestvanGalema. Deze anonieme reactie is beneden alle peil, omdat de persoon in kwestie dood is en zich dus niet kan verweren. De LC krijgt echter waar het op uit is: sensatie. Erger is dat de LC-redactie het bericht over de omslag van de veilingcatalogus kennelijk direct van mijn weblog heeft overgenomen. Dat kun je zien aan de afbeelding van deze veilingcatalogus, waarvan de schaduw-rand is afgesneden, net zoals op mijn log van gisteren, in tegenstelling tot de afbeelding op de site van BoekenDingen. BoekenDingen citeerde overigens (ongevraagd) uit een eerder bericht op mijn log (De boekenkast van Michaël Zeeman), dat kennelijk nu ook geheel of gedeeltelijk in de veilingcatalogus zelf is terechtgekomen. Het is de tekst van het artikel van Michaël Zeeman in de het boek over Lode Pemmelaar, dat ik in 2000 heb samengesteld. […]

Leave a Response