Koorboeken uit 16e eeuw op expositie in Lakenhal Leiden – tot 18 juli 2010

koorboeken-2.jpg

Ruim 400 jaar lag in Leiden een schat verborgen van grote muzikale waarde: de zes enorme koorboeken van het 16e-eeuwse Zeven Getijdencollege van de Pieterskerk, met werk van muzikale grootmeesters.

koorboeken-1.jpgDeze enorme boeken (60 x 40 cm en 15,5 kg per boek) werden in de zestiende eeuw samengesteld voor het Getijdencollege van die kerk. Ze vormen Europa’s grootste bij elkaar horende, voor één kerk geschreven, verzameling religieuze, polyfone (meerstemmige) muziek.

Het Egidius Kwartet zet zich ervoor in dit verborgen topstuk uit de Nederlandse archieven in ere te herstellen en bij het publiek bekend te maken d.m.v. concerten en cd’s. In de periode 28 mei – 10 juni worden een vijftal concerten gegeven, met een keuze uit het eerste deel. De komende jaren wordt steeds muziek uit een van de koorboeken ten gehore gebracht.

Bijzondere tentoonstelling in De Lakenhal

De koorboeken liggen verdeeld over het Regionaal Archief Leiden en het Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden. Het archief heeft vijf boeken in bewaring, het museum één. Beide partijen slaan de handen ineen en organiseren een tentoonstelling in De Lakenhal. In april worden de vijf boeken van het archief naar De Lakenhal gebracht. Voor het eerst sinds lange tijd zullen ze weer alle zes in één ruimte te bewonderen zijn!

Over de geschiedenis van de koorboeken is veel te vertellen. Ze in levenden lijve te zien maakt het verhaal pas echt compleet! In aanloop naar de concertreeks initieerde het Egidius Kwartet daarom in samenwerking met Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden een tentoonstelling en expositie.

18 april – 18 juli 2010
Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden

Expositie in concertkerken

Vanaf 10 mei zal in alle concertsteden een expositie over de koorboeken te bezichtigen zijn.

– In Leiden zal dat zijn in de Centrale Bibliotheek op de Nieuwstraat 4.

– In Groningen in de Martinikerk.

– In Alkmaar in de Grote Sint Laurenskerk.

– In Rotterdam in de Laurenskerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *