Anna Blaman – hot news…

annablaman-3.jpg2010 is het Anna Blaman Jaar.

Anna Blaman (Rotterdam, 31 januari 1905  — aldaar, 13 juli 1960) was het pseudoniem (afkorting van ‘Ben Liever Als Man’) van Johanna Petronella Vrugt. Bekend van de romans Vrouw en vriend (haar debuut in 1941) en Eenzaam avontuur (1948), die grote deining veroorzaakte vanwege de (homo-)erotische passages. Deze opschudding culmineerde in 1949 in het Boekentribunaal, een schijnproces in het Rotterdamse beursgebouw waar Blaman door collega-literatoren werd aangeklaagd op grond van literaire gebreken. In 1956 ontving zij als eerste auteur de PC Hooftprijs voor haar gehele oeuvre.

Start Herdenkingsjaar
Het herdenkingsjaar wordt op zondag 6 juni 2010 officieel geopend in het Letterkundig Museum. Zangeres Plattèl zal bij die gelegenheid gedichten van Blaman zingen (zie eerder bij BD) en Blaman-biograaf Aad Meinderts spreekt met schrijfster Florette Dijkstra over hun fascinatie voor de markante schrijfster. Ook wordt zeldzaam filmmateriaal vertoond en draagt actrice Carla Mulder voor uit Eenzaam avontuur.

Datum: zondag 6 juni – Aanvang: 14.30 uur – Entree: € 5 (exclusief entree) – Reserveren is noodzakelijk. Zie bij Letterkundig Museum.

Onthulling gedenkteken Blaman in Rotterdam
Uiteindelijk komt het er dan toch, het gedenkteken voor de belangrijkste Rotterdamse romanschrijver uit de vorige eeuw, Anna Blaman.

annablaman-1.jpg

Ontworpen door beeldend kunstenaar Maria Roosen, herinnert het beeld aan de passie van Anna Blaman voor het motorrijden en verwijst tevens naar de autonomie van het individu, een leidraad in haar werk, en naar haar vrijgevochten levenshouding.

Het gedenkteken komt te staan aan de Heemraadssingel, tegenover de Volksuniversiteit. Een toepasselijke plek gezien Blamans verleden als docent.

Een tweede monument, in de vorm van een uitvergroot portret als ontvanger van de P.C. Hooftprijs, krijgt een plek tegenover Blamans woonhuis in de De Vliegerstraat.

Beide gedenktekens worden gelijktijdig onthuld 24 september 2010 om 16.00 uur.

  • Zie ook website Ram Horna.

Anna Blaman Genootschap
Literair productiebureau Ram Horna uit Rotterdam is momenteel bezig met de voorbereidingen van een Anna Blaman Genootschap, dat op de dag van de onthulling van het gedenkteken zal worden geïnstalleerd.

Tot de doelen van het genootschap behoren onder meer blijvende distributie van het werk van Anna Blaman, onderzoek en publicaties, bevordering van nieuwe projecten en samenwerking met instellingen die de naam van Anna Blaman levend houden. Ook zijn er zijn plannen voor een jaarlijks periodiek.

Aanmelden als donateur is al mogelijk via de website Anna Blaman.

Herdenkingsprogramma sterfdag in Overschie
Op 13 juli, de sterfdag van Anna Blaman is er een speciaal programma in Rotterdam-Overschie met lezingen, voordrachten en muziek en looproute over Hofwijk, de begraafplaats waar Blaman werd begraven. Het graf van de schrijfster is in de jaren negentig geruisloos geruimd.

Najaar
In het najaar zal er een gedenkboek verschijnen en wordt er een symposium gehouden. Aan diverse muziek- en theatervoorstellingen wordt nog gewerkt.

In Amsterdam wordt een gedenkteken van Wendela Gevers Deynoot onthuld. Uitgeverij Meulenhoff brengt Eenzaam avontuur opnieuw uit nadat de roman lange tijd niet meer leverbaar was. In november wordt in Rotterdam de Anna Blamanprijs uitgereikt, bestemd voor een Rotterdamse literator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *