8e ‘Holland Papier Biënnale’ in Rijswijk en Apeldoorn – tot 12 sept. 2010

Van 8 juni tot en met 12 september 2010 wordt voor de achtste keer de Holland Papier Biënnale georganiseerd in het Museum Rijswijk en CODA Apeldoorn.

De Holland Papier Biënnale 2010 bestaat in beide musea uit een tentoonstelling met werken van internationale papierkunstenaars. De winkels in beide musea zijn tijdelijk uitgebreid met bijzondere papiersoorten en boeken over papier en papierkunst. Op zondag 12 september van 13-17 uur vindt traditioneel de papiermarkt plaats op het voorplein van het Museum Rijswijk en in de Oude Kerk tegenover het museum.

rijswijk-papier-2010-1.jpg

De achtste Holland Papier Biënnale biedt wederom een zeer gevarieerd aanbod van beeldende kunst gemaakt van papier. Sieraden van papier krijgen speciale aandacht, maar ook collages komen aan bod, gesneden en geknipte boeken en speciaal voor deze biënnale samengestelde installaties. Kortom, het hele spectrum van zelfgemaakt tot fabrieksmatig vervaardigd papier, op alle mogelijke manieren bewerkt, is op de tentoonstelling te zien.

rijswijk-papier-2010-2.jpg

Al op de vorige Holland Papier Biënnale viel te constateren dat het scheuren en snijden in papier in opkomst is en deze tendens zet zich deze biënnale voort. Hoewel de meeste kunstenaars het werk nog met de hand uitvoeren, gaat de computer een steeds belangrijker rol spelen in het ontwerpproces.

coda-papier-2010-1.jpg

De imposante tentoonstellingsruimte van CODA zal overstromen van spectaculaire werken. Zo is er een adembenemende waterval van rood papier van Lu Shengzhong (China), een vijf meter hoge capsule van de Spaanse kunstenares Amparo Sard, maar ook een installatie van de Armeens/Nederlandse Karen Sargsyan, die door toevoeging van muziek niet alleen de ogen maar ook de oren zal strelen.
Peter Clark (VK) maakt van ‘oud’ papier als landkaarten en postzegels de prachtigste collages, die samen een modelijn van baljurken en colberts vormen.
Kunstenaars als Desiree de Baar (NL), Christophe Piallat (VS) en Birgit Knoechl (DE) zijn gevraagd de verrassende architectuur van het CODA gebouw te gebruiken. Ze maken op eigen wijze speciaal voor deze tentoonstelling fantastische installaties.

  • Kijk hier naar foto’s van de voorbereidingen in Apeldoorn.

De deelnemende kunstenaars zijn:

Museum Rijswijk
Noriko Ambe (Japan/Verenigde Staten), Katharina Dettar (Duitsland/Spanje), Brian Dettmer (Verenigde Staten), Alexandra Deutsch (Duitsland), Lydia Hirte (Duitsland), Susanne Holzinger (Duitsland), Hideo Iwasaki (Japan), Bovey Lee (Verenigde Staten), Javier Léon (Spanje), Chiaki Morita (Japan), Janna Syvänoja (Finland), Noriko Takamiya (Japan), Boukje Voet (Nederland), Ton Zwerver (Nederland)

Beide musea
Peter Clark (Engeland), Gjertrud Hals (Noorwegen), Birgit Knoechl (Oostenrijk), Riki Moss (Verenigde Staten)

CODA
Desiree de Baar (Nederland), Josef Baier (Oostenrijk), Sam Grigorian (Duitsland), Kuin Heuff (Nederland), Raquel Maulwurf (Nederland), Christophe Piallat (Verenigde Staten), Karen Sargsyan (Nederland), Jens Semjan (Duitsland), Carel Visser (Nederland).

Papiermarkt
Ter afsluiting van de Holland Papier Biënnale 2010 wordt op zondag 12 september van 13.00-17.00 uur een grote papiermarkt georganiseerd op het voorplein van het Museum Rijswijk en in de Oude Kerk tegenover het museum. Tal van kunstenaars, papiermakers en handelaren uit binnen- en buitenland tonen hier hun producten.

Catalogus
Er is voor 2010 geen speciaal Biennaleboek over papier gemaakt, wel is er een eenvoudige catalogus beschikbaar in Museum Rijswijk en Coda Apeldoorn.

De catalogus (Ned/Eng), wordt uitgegeven door het Museum Rijswijk. Auteur: Frank van der Ploeg.

  • Website Museum Rijswijk

rijswijk-bd-2008.jpg
Rijswijk 2008 (BD)



Leave a Response