DBNL start enorme literaire digitaliseringsoperatie – 60 lopende en 900 oudere tijdschriften online

Op 7 juni 2010 is in Spui 25 in Amsterdam bekend gemaakt dat meer dan zestig bestaande literaire, culturele en wetenschappelijke tijdschriften samen met de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (www.dbnl.org) hun oude jaargangen gaan digitaliseren.

Literaire tijdschriften als Tirade, Hollands Maandblad en De Revisor doen mee, naast algemeen culturele tijdschriften als De Gids, DW B en Ons Erfdeel, en wetenschappelijke tijdschriften als TNTL en Spiegel der Letteren.

Het maakt onderdeel uit van een nog omvangrijker project waarin uiteindelijk ten minste duizend oudere tijdschrifttitels digitaal worden gemaakt. Het gaat om een van de grootste literaire digitaliseringsoperaties in Nederland en Vlaanderen. Het deel met de lopende tijdschriften omvat bijna anderhalf miljoen pagina’s en wordt binnen drie jaar voltooid.

Enkele cijfers:

* DBNL digitaliseert ten minste 60 lopende tijdschriften: in totaal 1.400.000 pagina’s
* daarnaast worden of zijn ruim 900 oudere tijdschriften gedigitaliseerd: 7.000.000 pagina’s
* aantal auteurs dat heeft bijgedragen: ten minste 50.000
* gemiddelde vertraging voor online brengen oude jaargangen: 2 à 3 jaar
* het oudste periodiek dat deelneemt is: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (verschijnend sinds 1766)
* meest omvangrijke deelnemende tijdschrift: De Gids, verschijnend sinds 1837, met een totale omvang van 300.000 pagina’s
* jongste tijdschriften die deelnemen zijn ZL (verschijnend sinds 2001), Awater (2002) en Het Liegend Konijn (2003)



Leave a Response