Tentoonstelling over Godfried Bomans in Haarlem (zomer 2010)

hallen-bomans-2010.jpg
BOMANS – Portret van een levenskunstenaar
Van 19 juni tot en met 5 september 2010 is in De Hallen Haarlem een tentoonstelling te zien over Godfried Bomans. Jarenlang gold hij als meest gelezen auteur van ons land
.

Godfried Bomans (1913 – 1971) was in de eerste plaats een veelzijdig schrijver. Zijn literaire bereik was breed: hij schreef voor volwassenen en kinderen, zowel fictie als non-fictie. Van zijn bekendste werk Erik of Het klein insectenboek (1940) zijn meer dan 400.000 exemplaren verkocht.

De expositie geeft een beeld van de veelzijdigheid van Bomans’ talent: als schrijver, als componist én als tv-persoonlijkheid.
Er worden doorlopend fragmenten vertoond van programma’s waarin Godfried Bomans optrad. Verder zijn tal van boeken en originele manuscripten van de schrijver te zien. Ook onbekende uitingen komen aan de orde, zoals zijn muziekcomposities.

Daarnaast is er veel kunst. Natuurlijk originele boekillustraties, zoals die van Carol Voges bij Pa Pinkelman en van Harry Prenen bij Pieter Bas. Maar ook tal van schilderijen en beelden van Bomans’ kunstenaarsvrienden, onder wie Mari Andriessen, Anton Heyboer en Kees Verwey.

De culturele vrienden- en kennissenkring van Bomans wordt niet alleen tot leven gebracht door de presentatie van beeldende kunst, er is ook aandacht voor literaire vrienden en inspiratoren als Lodewijk van Deyssel en Harry Mulisch.

Een gevarieerde tentoonstelling over een inspirerende persoonlijkheid, die een onuitwisbaar stempel drukte op de Nederlandse samenleving en nog steeds tot de verbeelding spreekt.

Catalogus – Bij de tentoonstelling verschijnt een ruim geïllustreerde catalogus Godfried Bomans. Schrijver tussen schilders, geschreven door Antoon Erftemeijer, samensteller van de tentoonstelling.

Video – Het uur van de wolf: Godfried Bomans – Heimwee van een sprookjesschrijver. Een documentaire van Koen Verbraak, oorspronkelijk uitgezonden op 19-12-2001.



One Response to “Tentoonstelling over Godfried Bomans in Haarlem (zomer 2010)”

  1. Robin schreef:

    Een prachtige tentoonstelling. Bomans als zorgvuldig formulerend mens met woekerende emoties. Componerend en bewonderend.

Leave a Response