50 jaar ‘On the Road’ – Jack Kerouac

kerouac-road.jpg

Jack Kerouac (1922-1969) een van de bekende namen van de beat-generation, vaak in één adem genoemd met William S. Burroughs en Allen Ginsberg. Bij de naam Jack Kerouac denken we dan meestal gelijk aan zijn meest bekende boek On the Road.

Jack begon aan dit boek in 1948, met vervolgpogingen in 1949 en 1950. Al deze versies vond hij niet bevredigend. Zijn ontmoeting met Neal Cassady inspireerde hem voldoende om in 1951 de versie te schrijven die uiteindelijk gepubliceerd zou worden. Deze versie schreef hij in 20 dagen, in een enorm tempo van 6.000 woorden per dag, op een lange rol aan elkaar geplakte vellen calque-papier, in totaal 37 meter lang.kerouac-rol.jpg

Het manuscript is in 2001 op een veiling gekocht door Jim Irsay voor $ 2.43 miljoen. Sinds 2004 is het op meerdere plaatsen tentoongesteld in openbare bibliotheken. Steeds onder grote belangstelling.

Nu is de beurt aan de Denver Public Library waar het manuscript te zien is van 4 januari tot 31 maart 2007. Er wordt een heel programma omheen georganiseerd met lezingen, muziek en film.

Een artikel hierover is te lezen in ‘The Pittsburgh Post-Gazette’ van 8 januari 2007.

kerouac-1e-druk.jpg
Pas in 1957 werd On the Road uitgegeven door uitgeverij Viking in New York, zie afbeelding links – de eerste druk.

De impact van het boek is enorm geweest. Over heel de wereld hebben talloze jongeren hierin inspiratie gevonden om ook te gaan reizen, te proeven van de vrijheid en de grenzen van het bewustzijn te verkennen.kerouac-orig.jpg

Bijzonder is de afbeelding van een schets door Kerouac zelf gemaakt als suggestie voor een omslag.

Het boek kent vele drukken en is over de hele wereld uitgegeven.

Op de Engelse website Jack Kerouac Book Covers is heel veel materiaal verzameld. Ook van andere schrijvers uit dezelfde groep is veel te zien!

Hieronder staan de covers van de verschillende drukken die in Nederland zijn uitgegeven door vnl. De Bezige Bij.

kerouac-dutched.jpg



6 Responses to “50 jaar ‘On the Road’ – Jack Kerouac”

  1. Edwin schreef:

    Ik ben van veel later maar het is ook een van mijn favoriete boeken. Die sfeer! Die stijl!

    Vind Dharma Bums ook te gek.

    Krijg meteen weer zin om ze nog eens te lezen.

  2. Jasper schreef:

    Een Nederlandse schrijver en illustrator hebben een halve eeuw later de reis van Kerouac overgedaan. Hun boek komt in september uit. Zie ook http://www.eenzamesnelweg.com

  3. boekendingen schreef:

    Jasper, bedankt voor je toevoeging. De website voor dat boek ziet er goed uit!

  4. Peter Tekelenburg schreef:

    On the Road is vooral ook een spirituele zoektocht hoe ‘wollig’ dat ook mogen klinken. Kerouac was gefascineerd door het Boedhisme, het bereiken van ‘nirvana’; het oplossen van alle pijn, gehechtheid en hunkering. N.a.v. zijn boek schijnt hij ook ooit gezegd te hebben; ‘I want God to show me his face!’.
    In alle analyses van het boek wordt dit nog wel eens vergeten.

  5. boekendingen schreef:

    Peter, ik denk dat daarom zijn boek ook zo’n succes was. Die tijd was vervuld van ‘zoeken’ naar iets. Meestal ‘freedom’ en ‘experience’. Ook de boeken van Herman Hesse (ook Boedhistische invloeden) werden zeer veel gelezen en besproken. Wat later ook bv de boeken van Carlos Castaneda.

  6. DN schreef:

    Hm, ik heb hem niet uitgelezen. Maar de scenes met /over vrouwen vond ik oppervlakkig

Leave a Response