Biografie en expositie gewijd aan dichter Pierre Kemp (1886-1967)

kemp-schilderij.jpg
Pierre Kemp
Nobel oud kind !

Een expositie in het Bonnefantenmuseum Maastricht, 30.05 – 29.08.2010

‘Lang voordat Pierre Kemp op een nogal unieke manier naam maakte in de Nederlandse literatuur was hij schilder. Daarna is hij een schrijvende schilder geworden. Toen een schilderende schrijver. En tenslotte een schrijver die zelfs niet meer wilde schilderen.’ aldus Kemp-vorser Fred van Leeuwen.

Pierre Kemp (1886-1967) werd in 1959 bekroond met de Staatsprijs voor Letterkunde, de P.C. Hooftprijs, en daarmee gecanoniseerd als een van de grote Nederlandse dichters van de twintigste eeuw. Het grootste deel van zijn leven heeft Kemp in Maastricht doorgebracht, afgezien van een verblijf van nog geen jaar in Amsterdam, als leerling-journalist bij het dagblad De Tijd (1915), en natuurlijk ook van de vele uren die hij werkzaam was als loonadminstrateur bij de steenkolenmijn Laura in Eygelshoven (1916-1945).

kemp-boek.jpg
Bij gelegenheid van de presentatie op zondag 30 mei in Centre Ceramique van de biografie: ‘Pierre Kemp. Een leven’, van de hand van dichter en hoogleraar letterkunde Wiel Kusters opent op de derde verdieping van het Bonnefantenmuseum een overzicht van werken van de beeldend kunstenaar Pierre Kemp.

In de tentoonstelling zijn een veertigtal olieverfschilderijtjes, werken op papier en schetsboekjes te zien, alsmede archief- en ander documentatiemateriaal over zijn beeldende oeuvre en persoonlijke leven.

info

Update

kemp-verz-1976.jpgIn 1976 is bij Uitgeverij G.A. van Oorschot een driedelige uitgave verschenen met het verzameld werk van Pierre Kemp. Deze uitgave blijkt nog steeds leverbaar te zijn.

Opgenomen zijn de gebundelde gedichten vanaf ‘Stabielen en passanten’ uit 1934. Deze bundel was Kemps zogenaamde ’tweede debuut’. Zijn eerste bundel ‘Het wondere lied’ verscheen al in 1914, maar houdt weinig verband met het latere dichterschap. Voorts bevat de uitgave verspreid gepubliceerde gedichten vanaf 1929, proza voor zover het in verband staat met Kemps poëzie, drie jeugdbundels en verspreid jeugdwerk.