Online wedstrijd ‘oud schrift lezen’

Open kampioenschap ‘oud schrift lezen’, georganiseerd door het Rijksarchief Leuven

Vele onderzoekers kennen uit eigen ervaring de voldoening om teksten van lang geleden te ontcijferen. Het gaat niet zonder moeite, het vraagt volharding en zelfs een gezonde dosis koppigheid, maar de historische sensatie is weergaloos.

fragment-schrift-2.jpgOm de kennis van het oude schrift bij het brede publiek promoten is deze wedstrijd opgezet, die zich vooral richt op de amateurs onder ons. Professionelen, zoals archivarissen en historici kunnen niet deelnemen.

Deelnemen kan tot 31 augustus 2010, middernacht.

Op de website kun je de opgave downloaden (pdf) die bestaat uit twee teksten. Vooral de tweede lijkt een flinke kluif, zie het afgebeelde fragment.

Half september krijgen de beste kandidaten een uitnodiging om deel te nemen aan de finale op 9 oktober 2010, in het Rijksarchief te Leuven. De finalisten krijgen een uur de tijd om een aantal Nederlandstalige (fragmenten van) teksten te lezen.

De verbetering, de bekendmaking van de resultaten en de prijsuitreiking gebeuren nog dezelfde dag. Bovendien krijgen de finalisten een VIP-bezoek aan het nieuwe Rijksarchief te Leuven aangeboden.



One Response to “Online wedstrijd ‘oud schrift lezen’”

Leave a Response