(T) Nederland Leest 2007 – ‘De gelukkige klas’ van Theo Thijssen

10 januari 2007 > logo-ned_leest.jpgDe gelukkige klas van Theo Thijssen is het boek dat centraal staat tijdens de tweede editie van Nederland Leest (19 oktober t/m 16 november 2007). Dit in 1926 gepubliceerde boek wordt gratis uitgedeeld aan leden van de openbare bibliotheken. De bibliotheken nodigen daarbij de lezers uit met elkaar in discussie te gaan over dit boek. In de eerste editie ontvingen 725.000 bibliotheekleden het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion.

De gelukkige klas van Theo Thijssen (1879-1943) wordt algemeen beschouwd als een van de meest sociaal-maatschappelijk geëngageerde werken van deze onderwijsvoorvechter. Thijssen – van origine zelf onderwijzer – typeerde zijn in dagboekvorm geschreven De gelukkige klas als ’Een hymne op het onderwijzersschap’. Zijn pleidooien voor de verbetering van de positie van het kind bezorgden de auteur grote faam. Zo is de oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs naar hem vernoemd en bestaat er een museum dat geheel gewijd is aan Theo Thijssen en zijn werk.

(persbericht CPNB)

Lees meer over dit boek en Theo Thijssen bij Boekbalie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *