Eerste Bibliothuktuk van Nederland bij opening Strandbibliotheek IJmuiden

tuktuk-1.jpg
Bibliotheek Velsen is de trotse eigenaar van de eerste Bibliothuktuk van Nederland. Deze aparte driewieler rijdt op elektriciteit en is speciaal ontworpen voor de bieb. De thuktuk zal onder andere bij activiteiten van de stadsdichter en voorlezen met peuters worden gebruikt.

De Bibliothuktuk rijdt maximaal 40 k/m per uur. Hij werkt op stroom en kan makkelijk overal opgeladen worden. Als de thuktuk onderweg ‘op’ is kan de oplader in een willekeurig stopcontact geplugd worden.

Door zijn elektrische aandrijving is de Bibliothuktuk CO2 neutraal en dus niet slecht voor het milieu. Bovendien komt de thuktuk met allerlei andere zuinige oplossingen: zo zitten er bijvoorbeeld energiebesparende lampen op.

Het toch niet zo grote voertuigje blijkt tot verrassende dingen in staat: de bibliothuktuk heeft uitklapbare tenten, een voorleesstoel, extra bergruimte voor boeken en plaats voor tafeltjes en stoelen. Zo kan de thuktuk ten allen tijde omgetoverd worden in een gezellige (mobiele) leeszaal.

http://www.youtube.com/watch?v=hHDaYu2_fDQ

Zijn (of haar?) eerste openbare optreden was zaterdag bij de feestelijke opening van de strandbibliotheek op het IJmuidense strand.

In optocht reed de Bibliothuktuk, begeleid door kinderen op versierde fietsen, van de bibliotheek Velsen naar het strand. Daar opende wethouder Wim Westerman de strandbibliotheek. De officiële handeling werden beklonken met een een drankje, waarna de bibliothuktuk werd gepresenteerd.

  • Artikel in de Seaport Plaza, 12 juli 2010



Leave a Response