‘Glorie van de Muzen. Lieveling van het Volk. Dante in Leiden’ – vanaf 21 aug. 2010

dante-1.jpg

Dante Alighieri (Florence 1265 – Ravenna 1321), de grote Italiaanse dichter en schrijver van De goddelijke komedie, is de hoofdpersoon van een tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek Leiden.

De tentoonstelling is gebaseerd op een schenking van een bijzonder waardevolle verzameling boeken van en over Dante, ca. 850 stuks, zorgvuldig bijeen gebracht over lange tijd door mw. Tilly van de Sande-Swart.

De tentoonstelling geeft een gevarieerd beeld van Dante’s werk en invloed door de eeuwen heen. Het bezit van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) is aangevuld met enkele topstukken uit andere bibliotheken.

Enkele hoogtepunten die te zien zullen zijn:
– de allereerste druk van de Commedia uit 1472 (bruikleen Bibliotheca Philosophica Hermetica)
– de uitgave waarin op de titelpagina de Commedia voor het eerst Divina wordt genoemd (bruikleen collectie  Swanenburg).
– de zestiende-eeuwse prenten van Galle, een originele temperaschildering van Jan Uriot en de hedendaagse beeldverhalen van Sandow Birk, welke prachtige voorbeelden zijn van de rijke beeldtraditie bij de Commedia.

De tentoonstelling ‘Glorie van de Muzen. Lieveling van het Volk. Dante in Leiden’, is te zien van 21 augustus tot en met 10 oktober 2010 en is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel 27.

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus in kleur, samengesteld door Paul van Heck, met bijdragen van Dina Aristodemo, Nelke Bartelings, Paul van Heck, Godelieve Huijskens en Ronald de Rooy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *