Theologische bibliotheken in Nederland – serie in het Reformatorisch Dagblad

th-biblio-2.jpg
Deze zomer publiceerde het Reformatorisch Dagblad in haar boekenrubriek een serie artikelen over theologische bibliotheken in Nederland.

In negen afleveringen werd door verschillende journalisten verslag gedaan van een bezoek aan een – voor de meesten van ons vaak onbekende – theologische bibliotheek.

Op 7 juli 2010 begon de reeks met een artikel over de bibliotheek van de christelijke gereformeerde Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).

Vervolgens kwamen aan bod:

de theologische collectie van de bibliotheek van de Universiteit Utrechtde Gereformeerde Theologische Universiteit (Broederweg) in Kampen

de theologische collectie van de Leidse universiteits­bibliotheek.

bibliotheek van de Theologische School in Rotterdam

de theologische collectie van de Tilburgse universiteit

bibliotheek van de faculteit Godgeleerdheid en godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

theologische bibliotheek van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam

Waren dit veelal bibliotheken in de gevestigde academische instituten, vandaag publiceerde het Reformatorisch Dagblad als laatste deel in deze serie een artikel over de Dr. Steenblokbibliotheek van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, gevestigd in het verzorgingscentrum Huize Winterdijk in Gouda. Deze bibliotheek is ontstaan na het overlijden van ds. C. Steenblok, predikant van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, die in 1966 is overleden en een enorme collectie naliet.

Eerdere zomerseries
Het reformatorisch Dagblad had eerder zomerseries over Europese Boekensteden (2009, Lezen en schrijven in de Biblebelt (2008) en over boekhandels en antiquariaten in diverse Nederlandse steden (2007).
Deze – lezenswaardige – artikelen zijn nog steeds toegankelijk op de website.



Leave a Response