Feest rond de ‘Gouden Boekjes’

gouden-boekjes-1.jpg

Wie kent ze niet? Het Koekemannetje, Vijf Brandweermannetjes, De Gele Taxi, Poes Pinkie, stuk voor stuk klassiekers waar vanaf 1953 generaties mee zijn opgegroeid.

Rond de Gouden Boekjes vinden een aantal feestelijke gebeurtenissen plaats.

Ik hou zo van… de Gouden Boekjes
De SLAA organiseert op 8 september 2010 in de Balie een avond waar o.a. Toon Tellegen een mooi gouden randje aan zijn toch al schitterende oeuvre zal toevoegen, in de vorm van drie gouden boekjes, die deze avond in aanwezigheid van Tellegen en de drie illustratoren gepresenteerd en toegelicht zullen worden.

tellegen-1.jpg tellegen-2.jpgtellegen-3.jpg

Een tweede hoogtepunt is de presentatie van het prachtige overzichtswerk ‘Ik hou zo van… Gouden Boekjes’, geschreven door kinderboekenexpert Joke Linders. Zij beschrijft daarin de geschiedenis van deze legendarische serie in de Verenigde Staten en in Nederland en geeft een uitgebreid overzicht van de verschillende schrijvers, vertalers en illustratoren die de honderd Gouden Boekjes zo onvergetelijk maakten. (Meer bij Boeken over Boeken)

linders-gouden-boekjes.jpg

gb-vincent-camille.jpg

Kunst
Een feestelijke introductie van het Gouden Boekje ‘Vincent en Camille’, in het Van Gogh Museum op 6 oktober 2010. Geschreven door René van Blerk, met illustraties van Wouter Tulp.

gb-beestenboel.jpg

Tentoonstelling
In Kasteel Groeneveld in Baarn is er van 17 oktober tot ein februari 2011 de familietentoonstelling De Gouden Boekjes Beestenboel. In samenwerking met uitgeverij Rubinstein heeft Kasteel Groeneveld een selectie gemaakt van de Gouden Boekjes met dierenverhalen en gebundeld  tot Gouden Boekjes Beestenboel. In de tentoonstelling kan jong en oud hernieuwd kennis maken met deze dieren.

gb-pietepaf.jpgDe Gouden Boekjes zijn al jarenlang een begrip. Sinds 2001 worden ze in Nederland op de markt gebracht door uitgeverij Rubinstein, die dit jaar het 25-jarig jubileum viert, met een speciale Gouden Boekjes Traktatiebox. In deze speciale box zitten 25 boekjes in mini-uitvoering.

De basis werd gelegd in Amerika waar in 1942 de eerste 12 titels verschenen van de Little Golden Books. Eind 1953 verscheen bij De Bezige Bij het eerste Nederlandse Gouden Boekje, Pietepaf, het circushondje. Uitgeverij Leopold nam het fonds in 1999 over van de Bezige Bij, maar kon er geen succes van maken en zelfs belandden de boekjes in de ramsj. De rechten zijn in 2001 overgenomen door uitgeverij Rubinstein, die nu de gouden boekjes in verschillende formaten uitbrengt. Naast de gewone vorm zijn er nu ook mini- en reuzen-gouden boekjes.

  • Lees meer over de Gouden Boekjes bij de KB en bij goudenboekjes.nl

gouden-boekjes-3.jpg